Bluefin tonijn
De bluefin tonijn is niet voor niets de “big boss” onder de tonijnen. In de culinaire wereld is de semi gekweekte, of beter gezegd ‘gemeste’ Bluefin, de meest kostbare tonijn ter wereld. Omdat de wilde Bluefin niet het hele jaar verkrijgbaar is, kweekt en mest men dit exemplaar op meerdere plaatsen in Europa.
De bluefin tonijn kan een lengte van 450 cm behalen met een gewicht van bijna 700 kg. En wie denkt dat zo’n groot beest zich traag door het water begeeft heeft het mis. De bluefin is zeer wendbaar en kan een snelheid tot wel 90 km per uur behalen. Het is een warmbloedige vis met een gemiddelde lichaamstemperatuur van 22 graden, altijd 2 graden warmer dan het zeewater waarin deze zich bevindt. De bluefin tonijn heeft geen zwemblaas. Het is daarom noodzakelijk dat deze vis constant in beweging is, anders zou deze zinken.

Seizoen
De bluefin is in het seizoen vanaf september tot eind april. Hoogwaardig ‘gemeste’ tonijn is niet voor een ieder te koop. Het zijn de Japanners die in Europa een eigen voorraad claimen en deze langer kunnen verhandelen. De bluefin wordt 3 jaar gemest in bassins. Ook in gevangenschap zet deze vis haar eitjes af. Is de vis zwanger, dan wordt deze niet verhandeld.
Vangsttechniek
Voor het mesten gebruikt men wilde Bluefin tonijn. Deze wilde Bluefin tonijn wordt tijdens het seizoen gevangen met de purse-seine of met de bekende Tuna trap. Vervolgens worden de tonijnen uitgezet in bassins. In de bassins worden ze gemest met diepvries makreel, inktvis en haring. Tonijn is een snel groeiende vis en als deze in ideale omstandigheden opgroeit kan de tonijn per jaar met 60% in gewicht toenemen.
Voeding & Culinair
De semi gekweekte of beter gezegd de gemeste Bluefin heeft een hoog vetgehalte en is vetter dan de wilde tonijn. De smaak is veel intenser, maar omdat deze een hoog vetgehalte bezit, maakt het deze kweekvariant ook kwetsbaar. De gemeste Bluefin tonijn is bij uitstek geschikt voor de betere Japanse keuken. Vooral het buikstuk, ook wel Toro genoemd, is het vetste gedeelte van deze tonijn en is zeer geliefd. De Akami is dieprood, minder vet en iets romiger.
