Zoutmelde 250gr

Zoutmelde is een zilte zeegroente die op het eerste gezicht iets weg heeft van postelein. Je zou het ook “zeepostelein” kunnen noemen.
Sustainable fish icon Sustainable fish icon

Omschrijving

Zoutmelde is een zilte zeegroente die op het eerste gezicht iets weg heeft van postelein. Je zou het ook “zeepostelein” kunnen noemen. De plant groeit op de wat hogere delen van het schor aan de randen van de kreek op zogenaamde oeverwallen. Zoutmelde groeit vooral op kwelders (zilte grond). Het als onkruid bekendstaande kruid, heeft als eigenschap om het zout uit de bodem te trekken en het via de haren (die als een zilveren jas over de plant liggen) af te scheiden. Zoutmelde is een robuuste plant en is te vinden langs de hele kustlijn. Het vormt hier struiken van ca. 50 cm hoog. De eetbare blaadjes zijn grijs van kleur. Alleen de jonge bovenste malse stengeltjes worden geoogst. De rest van de (meerjarige) plant is zeer houtig.

Productinformatie

EAN Code: 630046_STUK
Brand: Jan van As
Product code: 630046_STUK
TECHNIEK FARMING

Seizoen

NOR007

Alternatieven

Een alternatief kan zeekraal zijn.

Herkomst

Herkomst Frankrijk
Vangstgebied FAO 27

Vangsttechniek

Semi wild

Gastronomie

De smaak van zoutmelde doet denken aan de smaak van postelein. Een beetje zuur, zout en nootachtig. Zoutmelde kan bijvoorbeeld fijn worden gesneden en dan gebruikt worden als smaakmaker, maar het kan ook kort geblancheerd worden. Na blancheren of roerbakken kleuren de blaadjes donkergroen. Ze doen het prima als hartige toevoeging in salades. Zoutmelde kun je ook frituren.

Beschikbaarheid

Is beschikbaar van mei tot eind september.

Voedingswaarden per 100 gram

Energie kcal 85.00
Waarvan verzadigd vet 0.00
Vet totaal 0.10
Koolhydraten totaal 17.60
Zout 0.00
Waarvan suikers 0.00
Energie kJ 357.00
Eiwit totaal 2.00

Tip

De zoutmelde is ook geschikt om pesto van te maken met pijnboompitten en olijfolie.