
Zoutmelde 250gr
Zoutmelde is een zilte zeegroente die op het eerste gezicht iets weg heeft van postelein. Je zou het ook “zeepostelein” kunnen noemen.


Omschrijving
Zoutmelde is een zilte zeegroente die op het eerste gezicht iets weg heeft van postelein. Je zou het ook “zeepostelein” kunnen noemen. De plant groeit op de wat hogere delen van het schor aan de randen van de kreek op zogenaamde oeverwallen. Zoutmelde groeit vooral op kwelders (zilte grond). Het als onkruid bekendstaande kruid, heeft als eigenschap om het zout uit de bodem te trekken en het via de haren (die als een zilveren jas over de plant liggen) af te scheiden. Zoutmelde is een robuuste plant en is te vinden langs de hele kustlijn. Het vormt hier struiken van ca. 50 cm hoog. De eetbare blaadjes zijn grijs van kleur. Alleen de jonge bovenste malse stengeltjes worden geoogst. De rest van de (meerjarige) plant is zeer houtig.
Productinformatie
EAN Code: | 630046_STUK |
---|---|
Brand: | Jan van As |
Product code: | 630046_STUK |
TECHNIEK | FARMING |
Seizoen

Alternatieven
Een alternatief kan zeekraal zijn. |
Herkomst
Herkomst | Frankrijk |
---|---|
Vangstgebied | FAO 27 |
Vangsttechniek
Semi wild |
Gastronomie
De smaak van zoutmelde doet denken aan de smaak van postelein. Een beetje zuur, zout en nootachtig. Zoutmelde kan bijvoorbeeld fijn worden gesneden en dan gebruikt worden als smaakmaker, maar het kan ook kort geblancheerd worden. Na blancheren of roerbakken kleuren de blaadjes donkergroen. Ze doen het prima als hartige toevoeging in salades. Zoutmelde kun je ook frituren. |
Beschikbaarheid
Is beschikbaar van mei tot eind september. |
Voedingswaarden per 100 gram
Energie kcal | 85.00 |
---|---|
Waarvan verzadigd vet | 0.00 |
Vet totaal | 1.00 |
Koolhydraten totaal | 176.00 |
Zout | 0.00 |
Waarvan suikers | 0.00 |
Energie kJ | 357.00 |
Eiwit totaal | 2.00 |
Tip
De zoutmelde is ook geschikt om pesto van te maken met pijnboompitten en olijfolie. |