Wulken afslag

Wulken afslag

De wulk is een bekende slakachtige die internationaal Common Whelk wordt genoemd. De wulk komt voor in de wateren van de Atlantische Oceaan van Noorwegen tot aan Spanje en van IJsland tot aan de kust van Noord-Amerika tot op een diepte van 1200 m.

Omschrijving

De wulk is een bekende slakachtige die internationaal Common Whelk wordt genoemd. De wulk komt voor in de wateren van de Atlantische Oceaan van Noorwegen tot aan Spanje en van IJsland tot aan de kust van Noord-Amerika tot op een diepte van 1200 m. De wulk is een gespiraalde kegelvormig schelpdier en heeft een licht geel-bruin gekleurde schelp die een lengte van 11 cm kan behalen. De wulk is een echte aaseter. In het winterseizoen gaat de wulk paren. Opmerkelijk is dat de wulk vaak uit z’n huisje wordt verjaagd door de heremietkreeft.

Productinformatie

EAN Code: 400262_KG_KG
Brand: Jan van As
Product code: 400262_KG_KG
TECHNIEK MARINE_FISHERY

Seizoen

WHE001

Alternatieven

Als je geen wulk kunt krijgen, kies dan de murice of de kleinere variant, de alikruik.

Herkomst

Herkomst Atlantische Oceaan, noordoostelijke
Vangstgebied FAO 27

Vangsttechniek

De wulk wordt als bijvangst beschouwd en wordt meestal gevangen door middel van een trawl techniek zoals met de boomkor.

Gastronomie

De wulk is zeer betaalbaar en geniet vooral grote bekendheid bij onze zuiderburen. Het vlees is stevig en is iets zoetig, grote exemplaren kunnen wat taai zijn. Vandaar dat grote exemplaren meestal worden getrancheerd. Voor consumptie moet je altijd de voet (de zool) van het vlees verwijderen, deze kun je niet eten. Wulken kun je stomen en koken.

Beschikbaarheid

Het seizoen waarin de wulk hoofdzakelijk haar eitjes afzet is in de maand november tot en met december. Van januari tot en met oktober kun je de wulk het beste eten.

Allergenen

Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten

Weekdieren en producten op basis van weekdieren M
Schaal- en schelpdieren M

Voedingswaarden per 100 gram

Vet totaal 1.00
Koolhydraten totaal 0.00
Zout 0.00
Waarvan suikers 0.00
Energie kcal 80.00
Waarvan verzadigd vet 0.00
Energie kJ 368.00
Eiwit totaal 19.40

Tip

Controleer altijd of de wulk vers is. Geef dan een tik op de voet van de schelp. Trekt deze zich in de schelp terug dan is de wulk levend. Spoel de schelp nooit in zoetwater maar neem gezuiverd zeewater of maak het zelf met 3 ons zeezout op 10 liter water.