Witte venus

Witte venus

De venusschelp was jarenlang een zeer populair schelpdier. Helaas heeft dit schelpdier aan populariteit moeten inboeten mede omdat er vandaag de dag veel vreemde soorten uit andere delen van de wereld makkelijker verkrijgbaar zijn. De familie van de venus telt meer dan 500 soorten.

Omschrijving

De venusschelp was jarenlang een zeer populair schelpdier. Helaas heeft dit schelpdier aan populariteit moeten inboeten mede omdat er vandaag de dag veel vreemde soorten uit andere delen van de wereld makkelijker verkrijgbaar zijn. De familie van de venus telt meer dan 500 soorten. Ierland is de grossier van Europa en daar is hoogwaardige venus verkrijgbaar. De venus leeft tot op een diepte van 100 m in de Europese wateren met uitzondering van de Middellandse Zee en kan 55 mm groot worden. Het is een relatief kwetsbaar schelpje en bezit een gladde wit/ crèmekleurige schelp.

Productinformatie

EAN Code: 400230_STUK_1000GRAM
Brand: Jan van As
Product code: 400230_STUK_1000GRAM
TECHNIEK MARINE_FISHERY

Seizoen

SCL001

Alternatieven

Als je geen venus kunt krijgen kies dan de Vongole, Tellini of Lupini.

Herkomst

Herkomst Noordzee, Atlantische Oceaan.
Vangstgebied FAO 27

Vangsttechniek

Commerciële vangsten worden verkregen door mechanische vangsten zoals het gebruik van een zuigkor. Traditionele vissers hanteren de hark methode en de venusschelpen worden soms kleinschalig met de hand geraapt.

Gastronomie

De venusschelp kan een welkome aanvulling zijn voor de fruit de mer. Venus is een traktatie en is betaalbaar. De venus kun je stomen, koken en mits levend, rauw consumeren.

Beschikbaarheid

Het hoogseizoen waarin de venus haar eitjes afzet is in de maand juli tot en met augustus. Je kunt deze dan ook het beste consumeren van september tot en met juni.

Allergenen

Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten

Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren M

Voedingswaarden per 100 gram

Waarvan verzadigd vet 0.30
Vet totaal 1.00
Koolhydraten totaal 4.00
Zout 0.50
Waarvan suikers 0.00
Energie kcal 60.00
Energie kJ 250.00
Eiwit totaal 10.00

Tip

Controleer altijd of de venus vers is. Staat de schelp iets open, geef dan een tik op de schelp. Sluit deze zich dan is de schelp levend. Spoel de schelp nooit in zoetwater maar neem het liefst gezuiverd zeewater of neem 30 gr zeezout op 1 liter water.