Tongscharfilet zonder vel

Tongscharfilet zonder vel

De tongschar wordt ook wel neustong of lemon sole genoemd. Dat is opmerkelijk want dit exemplaar is geen familie van de tong maar behoort tot de familie schol.

Omschrijving

De tongschar wordt ook wel neustong of lemon sole genoemd. Dat is opmerkelijk want dit exemplaar is geen familie van de tong maar behoort tot de familie schol. De tongschar komt voor in de wateren van Noorwegen, de Golf van Biskaje tot aan IJsland. Deze platvis kan een lengte van 65 cm behalen met een gewicht van 3 kg. Tongschar leeft tot op een diepte van 200 m. Tongschar heeft een bruin/groen gemarmerde bovenzijde met een witte onderzijde. Kenmerkend is de kleine kop met een relatief groot achterlijf. Als de tongschar in filetvorm wordt aangeboden is deze moeilijk te onderscheiden van de tongfilet.

Productinformatie

EAN Code: 116050_KG_KG
Brand: Jan van As
Product code: 116050_KG_KG
TECHNIEK MARINE_FISHERY

Seizoen

LES001

Alternatieven

Een goed alternatief voor de tongschar is tong, megrim of schol.

Herkomst

Herkomst Noordzee
Vangstgebied FAO 27

Vangsttechniek

De tongschar wordt hoofdzakelijk gevangen door het gebruik van de boomkor en de flyshoot methode.

Gastronomie

Tongschar is verfijnd van smaak en heeft iets zoetigs. Tongschar kun je bakken, grillen en stomen.

Beschikbaarheid

De tongschar schiet kuit in de maanden mei tot en met juli. Je kunt deze vis het beste eten in de maanden augustus tot en met april.

Allergenen

Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten

Atlantische Tong M
Vis en producten op basis van vis M

Voedingswaarden per 100 gram

Vet totaal 1.40
Koolhydraten totaal 0.00
Zout 0.24
Waarvan suikers 0.00
Energie kcal 80.80
Waarvan verzadigd vet 0.20
Energie kJ 341.00
Eiwit totaal 17.00

Tip

Tongschar kan nogal slijmerig zijn. Dat is op zich een goede eigenschap want dit geeft aan dat deze vis vers is. Als je deze vis wilt bewaren in de koelkas is het verstandig om de slijmlaag weg te spoelen. De slijmlaag kan een onaangename geur geven en de vis aantasten.