Steenwijting

Steenwijting

Steenbolk ook wel steenwijting genaamd, is directe familie van de kabeljauw, net als wijting, pollak, koolvis en schelvis. Steenbolk komt voor in de noordoost- Atlantische Oceaan, vanaf de Britse Eilanden en Zuid-Noorwegen tot aan de Afrikaanse kust.

Omschrijving

Steenbolk is directe familie van de kabeljauw, net als wijting, pollak, koolvis en schelvis. Steenbolk komt voor in de noordoost- Atlantische Oceaan, vanaf de Britse Eilanden en Zuid-Noorwegen tot aan de Afrikaanse kust. Steenbolk leeft doorgaans op de rand van het continentaal, maar verplaatst zich naar ondieper kustwater om te paaien. De steenbolk leeft in groepen, dicht bij de bodem en eet kleine bodemdieren, zoals wormen, kreeftjes en mosselen. Soms eet hij ook vis. Jonge steenbolken zwemmen vaak in grote scholen. Steenbolk is een kleine en kortlevende kabeljauwachtige en wordt niet groter dan 46 cm en niet ouder dan 3 jaar.

Productinformatie

EAN Code: 125010_KG_KG
Brand: Jan van As
Product code: 125010_KG_KG
TECHNIEK MARINE_FISHERY

Seizoen

POU001

Alternatieven

Als je geen steenbolk kunt krijgen dan is de witte of zwarte koolvis, naast de wijting en kabeljauw een goede vervanger.

Herkomst

Herkomst Noordoostelijke Atlantische Oceaan: van Noorwegen tot Marokko incl. Britse eilanden en eilanden voor de kust, en Skagerrak, en in de westelijke Middellandse Zee
Vangstgebied FAO 27

Vangsttechniek

Trawlnetten, boomkor

Gastronomie

Het is geen culinaire hoogvlieger, maar als lekkerbekje erg lekker.

Beschikbaarheid

Het beste seizoen waarin je deze vis kunt eten is in de periode van mei tot februari.

Allergenen

Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten

Vis en producten op basis van vis M

Voedingswaarden per 100 gram

Waarvan verzadigd vet 0.60
Vet totaal 1.20
Koolhydraten totaal 0.00
Zout 0.20
Waarvan suikers 0.00
Energie kcal 85.00
Energie kJ 349.00
Eiwit totaal 18.00

Tip

De steenbolk komt veel in de Noordzee voor, maar er wordt niet actief op gevist. Wat op de markt wordt aangeboden is meestal afkomstig vanuit de bijvangst.