
Schar
Schar is een zeer ondergewaardeerde vis. In de professionele keuken kom je deze nauwelijks tegen, maar de schar verdient zeker een plek op de menukaart als het seizoen is aangebroken. Liefhebbers zien de schar als een goed alternatief voor de schol die in de wintermaanden erg mager is.

Omschrijving
Schar is een zeer ondergewaardeerde vis. In de professionele keuken kom je deze nauwelijks tegen, maar de schar verdient zeker een plek op de menukaart als het seizoen is aangebroken. Liefhebbers zien de schar als een goed alternatief voor de schol die in de wintermaanden erg mager is. Schar kan een lengte van 40 cm behalen met een gewicht van 1 kg. Grote expemplaren zie je alleen in de wateren rond IJsland. Schar komt voor in de Europese wateren van IJsland, Ierland tot Noorwegen en ook in de Nederlandse wateren tot op een diepte van 150m. Schar heeft een kenmerkende huid met openstaande schubben. Wanneer je er met de hand overheen strijkt, lijkt het op schuurpapier. De schar heeft een kleine kop (en daardoor een groot filet rendement). De schar heeft een lichtbruine kleur.
Productinformatie
EAN Code: | 117000_KG_KG |
---|---|
Brand: | Jan van As |
Product code: | 117000_KG_KG |
TECHNIEK | MARINE_FISHERY |
Seizoen

Alternatieven
Als je geen schar kunt krijgen is de schol of de tongschar (neustong) een optie, mits het seizoen het toe laat. |
Herkomst
Herkomst | Nederland |
---|---|
Vangstgebied | FAO 27 |
Vangsttechniek
Schar wordt het meest bevist door gebruik van de twimrig, staandwant en de flyshoot methode. |
Gastronomie
Schar is een smaakvol visje en is bovendien zeer betaalbaar. Schar is vers te krijgen maar wordt ook gedroogd en gezouten verhandeld. Schar heeft een zachte, losse structuur. Het grote nadeel is dat de aanvoer qua maatvoering zeer variabel is. Als de huid geschubd is kun je deze ook eten. |
Beschikbaarheid
Schar zet haar eitjes af in de maanden april tot en met juni. Je kunt deze vis het beste eten vanaf de maand juli tot en met maart. |
Allergenen
Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten
Vis en producten op basis van vis | M |
---|
Voedingswaarden per 100 gram
Waarvan verzadigd vet | 0.16 |
---|---|
Vet totaal | 0.85 |
Koolhydraten totaal | 0.00 |
Zout | 0.28 |
Waarvan suikers | 0.00 |
Energie kcal | 80.80 |
Energie kJ | 342.00 |
Eiwit totaal | 18.30 |
Tip
Schar kun je het beste op de graat serveren. Filet maken is mogelijk, maar is niet raadzaam omdat de filet zeer kwetsbaar is. |