
Sabre
Sabre is een spectaculaire pijlsnelle roofvis met een kenmerkend zilverkleurig dun langgerekt lijf. Sabre kent een aantal soortgenoten, maar de Lepidopus caudatus is het grootste exemplaar van de familie.
Omschrijving
Sabre is een spectaculaire pijlsnelle roofvis met een kenmerkend zilverkleurig dun langgerekt lijf. Sabre kent een aantal soortgenoten, maar de Lepidopus caudatus is het grootste exemplaar van de familie. Dit exemplaar komt voor in de wateren van Mexico tot aan Peru tot aan Australie. Sabre zwemt tot op een diepte van 600 en kan een lengte van 210 cm behalen met een gewicht van 8 kg. Spectaculair en indrukwekkend is de kop van deze vis. Sabre heeft grote ogen en bezit een bijzonder gebit. De voorzijde van de bek kenmerkt zich door zeer grote en vlijmscherpe tanden, gevolgd door een rij kleine vlijmscherpe glazige naaldjes. Dit verraad dat dit exemplaar een super roofvis is. Met het grootst gemak verpulverd de sabre inktvissen, vissen en zelfs schelpdieren.
Productinformatie
EAN Code: | 165002_KG_KG |
---|---|
Brand: | Jan van As |
Product code: | 165002_KG_KG |
TECHNIEK | MARINE_FISHERY |
Seizoen

Alternatieven
Een goed alternatief voor de sabre is de sabre noir. |
Herkomst
Herkomst | Atlantische Oceaan,Middelandse Zee, Indische Oceaan en de Stille Oceaan. |
---|---|
Vangstgebied | FAO 27,34,37,51,81 |
Vangsttechniek
Sabre is een gevoelige vis, deze kan snel beschadigd raken. Sabre wordt hoofdzakelijk met de Pole&line methode bevist. |
Gastronomie
Sabre kun je het beste bakken en grillen. Kies grotere exemplaren boven kleine exemplaren, deze bezitten meer vlees op de graat. Sabre snijd je hoofdzakelijk in moten die je grilt. Het vlees van de sabre is mooi blank van kleur. Enige waakzaamheid is geboden, de hele grote exemplaren eten ook giftige vissoorten. Het is dus raadzaam om de hele grote exemplaren niet te eten. |
Beschikbaarheid
Sabre uit de Azores plant zich voort in de maanden februari tot en met april. Het seizoen waarin je deze prachtige vis het best kunt eten is in de periode van mei tot aan november. |
Allergenen
Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten
Vis en producten op basis van vis | M |
---|
Voedingswaarden per 100 gram
Waarvan verzadigd vet | 0.20 |
---|---|
Vet totaal | 0.90 |
Koolhydraten totaal | 0.00 |
Zout | 0.30 |
Waarvan suikers | 0.00 |
Energie kcal | 78.00 |
Energie kJ | 320.00 |
Eiwit totaal | 17.30 |
Tip
Sabre is zeer goed van smaak maar is lastig om te fileren. Kies grotere exemplaren boven kleine exemplaren, deze bezitten meer vlees op de graat. |