
Rouget bullseye
In onze wereldzeeën zwemmen zeer merkwaardige exemplaren waarvan je niet zou vermoeden dat deze een culinaire traktatie zouden kunnen zijn. De escamuda preta lijkt wel een prehistorisch exemplaar en kan een leeftijd van 100 jaar behalen. Men treft de escamuda aan in de wateren van de Atlantische en Indische Pacifische Oceaan tot op een diepte van 1200m.
Omschrijving
In onze wereldzeeën zwemmen zeer merkwaardige exemplaren waarvan je niet zou vermoeden dat deze een culinaire traktatie zouden kunnen zijn. De escamuda preta lijkt wel een prehistorisch exemplaar en kan een leeftijd van 100 jaar behalen. Je treft de escamuda aan in de wateren van de Atlantische en Indische Pacifische Oceaan tot op een diepte van 1200m. Escamuda preta wordt internationaal ook wel bullseye genoemd en heeft, zoals veel diepzeevissen, zeer grote heldere ogen. De escamuda bezit een zwart gekleurde huid met zachte schubben. De structuur van de vis is gelijk aan de rode mul. Vandaar dat deze vis ook wel zwarte mul wordt genoemd. Escamuda preta kan een lengte van 75 cm behalen met een gewicht van 5 kg. De Escamuda preta is voor de Noord-Europeaan een onbekende vis en is dan ook lastig te krijgen. Het zijn vooral de Zuid-Europeanen die deze vis hoog weten te waarderen.
Productinformatie
EAN Code: | 164001_KG_KG |
---|---|
Brand: | Jan van As |
Product code: | 164001_KG_KG |
TECHNIEK | MARINE_FISHERY |
Video
Seizoen

Alternatieven
Hoewel de rode mul uiterlijk anders is, kan deze wel een goed alternatief zijn. |
Herkomst
Herkomst | Atlantische, Indische en Stille Oceaan. |
---|---|
Vangstgebied | FAO 27,34,47,57,81 |
Vangsttechniek
De escamuda wordt gevangen met de handlijn en pole&line methode. |
Gastronomie
De Escamuda preta is een bijzonder exemplaar. Het uiterlijk is wellicht niet voor een ieder aantrekkelijk of fraai, culinair gezien gooit deze vis hoge ogen. De filet is crèmekleurig en de huid is dun, deze kun je consumeren. Escaumuda preta is vettig en leent zich uitstekend voor de grill. |
Beschikbaarheid
Het seizoen waarin de escamuda haar eitjes afzet is in de maand maart tot en met mei. Je kunt deze vis het beste eten in de periode van juni tot en met februari. |
Allergenen
Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten
Vis en producten op basis van vis | M |
---|
Voedingswaarden per 100 gram
Waarvan verzadigd vet | 0.00 |
---|---|
Vet totaal | 4.80 |
Koolhydraten totaal | 0.00 |
Zout | 0.25 |
Waarvan suikers | 0.00 |
Energie kcal | 109.00 |
Energie kJ | 459.00 |
Eiwit totaal | 19.00 |
Tip
Escamuda bezit van nature grote heldere ogen. Als de vis oud is dan zijn de ogen geelachtig van kleur en niet helder. |