MSC Heekrug met vel geschubd

Heek behoort tot de schelvisachtigen die weer behoort tot de kabeljauwachtigen. De familie van de heek is groot. Heek is een lange robuuste vis en heeft een afgeplatte kop met zeer scherpe tanden. Deze vis is overwegend grijs/blauw zilverachtig van kleur en kan een lengte van 140 centimeter behalen met een gewicht van wel 15 kilogram. Dit exemplaar wordt ook wel de Europese heek genoemd.
Sustainable fish icon Sustainable fish icon

Omschrijving

Heek behoort tot de schelvisachtigen die weer behoort tot de kabeljauwachtigen. De familie van de heek is groot. Heek is een tamelijk lange robuuste vis en heeft een iets afgeplatte kop met zeer scherpe tanden. Deze vis is overwegend grijs/blauw zilverachtig van kleur en kan een lengte van 140cm behalen met een gewicht van wel 15kg. Dit exemplaar wordt ook wel de Europese heek genoemd. Merluccius merluccius is het enige exemplaar van de familie die in de Europese wateren voorkomt. Deze schitterende vis komt voor ten oosten van de Atlantische Oceaan van IJsland tot aan Noorwegen en ook in de Middellandse Zee. Heek kan men vinden tot op een diepte van 1000m. Heek is een echte zomer vis en als het weer gunstig is kan deze vis ook gevonden worden in de Noordzee. Heek voedt zich met haring, makreel en ansjovis en zelfs met inktvis.

Productinformatie

EAN Code: 129041_KG_KG
Brand: Jan van As
Product code: 129041_KG_KG
TECHNIEK MARINE_FISHERY

Seizoen

HKE003

Alternatieven

Een goed alternatief is de Zuid-Afrikaanse heek.

Herkomst

Herkomst Denemarken,Noorwegen
Vangstgebied FAO 27

Vangsttechniek

De heek wordt gevangen met haken en lijnen, kieuwnetten (staandwant), bodemottertrawls, Schotse zegens en Deense zegens.

Gastronomie

Heek is een ondergewaardeerde vis in de noordelijke delen van Europa. In zuid Europa wordt de vis meer gegeten. De structuur is vrij los en heeft een wit/crèmekleurige filet. Heek kun je bakken, stomen, frituren en grillen.

Beschikbaarheid

Heek kan zich het hele jaar voortplanten. Het seizoen waarin deze vis het meeste kuit schiet is in de periode van januari tot aan juli. Deze heek kan het beste gegeten worden in de maanden mei tot en met december.

Allergenen

Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten

Vis en producten op basis van vis M

Voedingswaarden per 100 gram

Waarvan verzadigd vet 0.60
Vet totaal 2.40
Koolhydraten totaal 0.00
Zout 0.53
Waarvan suikers 0.00
Energie kcal 82.00
Energie kJ 346.00
Eiwit totaal 15.10

Certificering

Ja

Tip

Heek is van nature een vrij zachte vis, deze kan slap aanvoelen. Het kan daarom lastig zijn om deze vis te fileren of in moten te snijden. Door de heek in te wrijven met een flinke laag zout en vervolgens één dag in de koeling te zetten, stijft de heek op en is hierdoor makkelijker te fileren. Spoel daarna wel grondig het zout eraf en maak de vis droog.