Makreelfilet met vel graatloos

Makreelfilet met vel graatloos

Makreel komt uit de grote familie van de makreelachtigen waaronder ook de horsmakreel en de tonijn vallen.

Omschrijving

Makreel komt uit de grote familie van de makreelachtigen waaronder ook de horsmakreel en de tonijn vallen. Makreel die in de zuidelijke wateren voorkomt is iets anders gevlekt op de rugzijde en het vetgehalte is een stuk lager. Makreel die in de noordelijke wateren voorkomt is ronder gevormd en bezit een hoger vetgehalte. De makreel komt voor in de wateren ten Noorden van de Atlantische Oceaan van Amerika tot aan Noorwegen. Ook treft men de makreel aan in de Noordzee en in de Middellandse Zee. Makreel kan een lengte van 60 cm behalen met een gewicht van max 3 kg. Deze vis leeft tot op een diepte van 200 m.

Productinformatie

Brand: Jan van As
Product code: 127041_KG_KG
Techniek MARINE_FISHERY

Seizoen

MAC002

Alternatieven

Een alternatief kan zijn de horsmakreel, hamachi of trevally.

Herkomst

Herkomst Atlantische Oceaan, noordoostelijke, Noordzee
Vangstgebied FAO 27

Vangsttechniek

Makreel wordt het meest gevangen met de purse seine en de flyshoot methode.

Gastronomie

Makreel is een veelzijdige vis, deze wordt vaak gerookt of gestoomd aangeboden. Vers wordt de makreel ook verkocht, maar houdt voor een optimale smaak rekening met het seizoen. Makreel is een echte zomervis, dan is deze lekker dik en vettig. Verse exemplaren kun je zelfs rauw consumeren (ceviche), maar bakken en grillen behoort ook tot de mogelijkheden.

Beschikbaarheid

Makreel is een echte zomervis. In de winterperiode is de makreel mager. De makreel zet haar eitjes af in de maanden april tot en met mei.

Allergenen

Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten

Vis en producten op basis van vis M

Voedingswaarden per 100 gram

Energie (kJ) 808.00
Energie (kcal) 194.00
Vet (gram) 13.50
Verzadigd vet (gram) 3.22
Suiker (gram) 0.00
Zout (gram) 0.16
Cholestoreol (gram) 0.00
Proteinen (gram) 18.10

Tip

Makreel met een hoog vetgehalte kun je niet lang bewaren. Verwijder altijd de ingewanden als je de vis wilt bewaren. Dat verlengt de houdbaarheid.