Krabklauwen

Krabklauwen

Scharen van de de Brown Crab of Edible Crab bevroren.

Omschrijving

De Brown Crab wordt ook wel Edible Crab genoemd en is voor ons beter bekend als de Noordzee krab. In het Frans wordt deze krab 'Tourteaux' genoemd en komt voor in de wateren van de Noord Atlantische Oceaan. Grote concentraties tref je aan in de Britse wateren tot op een diepte van 300m. Brown Crab is een geleedpotige. Dat wil zeggen dat de poten direct aan de kop verbonden zijn. Zijn schild, ook wel Carapax genoemd kan een breedte van 25cm behalen met een gewicht van 3 kg. De Brown Crab bezit 10 poten waarvan in de twee voorste geschaarde poten zich het vlees bevindt. De Brown Crab wordt vaak levend verhandeld maar het is voor de consument lastig om deze levend te houden.

Productinformatie

EAN Code: 158000_KG_KG
Brand: Jan van As
Product code: 158000_KG_KG
TECHNIEK MARINE_FISHERY

Seizoen

BCR002

Alternatieven

Als je geen verse Brown Crab kunt krijgen kies dan de bevroren variant of de Jonah Crab.

Herkomst

Herkomst Noord Atlantische Oceaan, Noordzee
Vangstgebied FAO 27

Vangsttechniek

De Brown Crab komt voor in de wateren van de Noord-Atlantische Oceaan en worden duurzaam bevist door middel van van pots, korven. De krab wordt ook wel gevangen met de trawl methode. Deze methode is het meest schadelijk voor de krab.

Gastronomie

De Brown Crab bezit relatief weinig vlees. Dat vlees bevindt zich alleen in de geschaarde poten, de kop bezit geen vlees. Vandaar dat meestal de dikke geschaarde poten worden verhandeld. De Brown Crab kan je stomen en koken. Het pantser leent zich uitstekend om te vullen.

Beschikbaarheid

Het seizoen waarin de Brown Crab hoofdzakelijk haar eitjes afzet is in de maand november tot en met februari. Je kan de Brown Crab dan ook het beste eten van maart tot en met oktober.

Allergenen

Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten

Crab en producten op basis van Crab M
Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren M

Voedingswaarden per 100 gram

Vet totaal 1.80
Koolhydraten totaal 0.00
Zout 1.40
Waarvan suikers 0.00
Energie kcal 108.00
Waarvan verzadigd vet 0.30
Energie kJ 456.00
Eiwit totaal 22.90

Tip

Deze Brown Crab wordt meestal levend verhandeld, maar er zijn ook gekookte exemplaren te koop. Als je deze krab gaat koken is het raadzaam om de krab te omwikkelen met touw. Zo voorkom je dat de poten van de krab afvallen tijdens het koken. De kop van de Brow Crab leent zich uitstekend om te vullen, maar hoe maak je de krab schoon nadat je hem gekookt hebt? Hanteer de krab bij de kop met de poten omhoog. Zet je duimen tegen de achterzijde van de krab waar zich de staart bevindt. Druk krachtig tegen de staart en duw deze iets schuin omhoog, voorwaarts richting de ogen. Het pantser breekt los, de poten en kop zijn nu gescheiden. Spoel de ingewanden uit het pantser en maak droog. De kop van de krab kan je vullen.