Kokkels Hollands net 1kg

Deze kokkel is met de hand geraapt uit de Waddenzee. Het is een fraai schelpdier die naast de Waddenzee ook voorkomt in de Europese kustwateren. Befaamd zijn de kokkels uit de Britse wateren, deze zijn vaak groot. Kleinere exemplaren zijn veelal afkomstig uit de Franse wateren.

Omschrijving

Deze kokkel is met de hand geraapt uit de Waddenzee. Het is een fraai schelpdier die naast de Waddenzee ook voorkomt in de Europese kustwateren. Befaamd zijn de kokkels uit de Britse wateren, deze zijn vaak groot. Kleinere exemplaren zijn veeal afkomstig uit de Franse wateren. De kokkel wordt ook wel hartschelp genoemd en heeft een fraai gevormde dikke schelp met diepe ribbels en kan 6 cm groot worden. Aan de ringen op de schelp kun je zien hoe oud deze is. De Waddenzee kokkel verschilt sterk van kleur ten opzichte van haar soortgenoten uit andere delen van Europa. De Waddenzee kokkel heeft meer grijstinten. Nederland was tot voorheen een van de grootste kokkelproducenten van Europa. De Waddenzee is tegenwoordig een beschermd natuurgebied en daarom zijn grote commerciële kokkelvangsten met kotters niet meer toegestaan.

Productinformatie

EAN Code: 400332_STUK
Brand: Jan van As
Product code: 400332_STUK
TECHNIEK MARINE_FISHERY

Seizoen

CCO001

Alternatieven

Indien je geen Waddenzee kokkels kunt bemachtigen verkies dan exemplaren uit het Britse Koninkrijk of de wat kleinere vanuit Frankrijk.

Herkomst

Vangstgebied FAO 27
Herkomst Waddenzee

Vangsttechniek

De Waddenzee kokkel mag enkel handmatig worden bevist. Mechanische visserij is verboden. De kokkel wordt in de Britse wateren ook gekweekt. Wilde vangsten worden verkregen doormiddel het gebruik van de trawltechniek. Traditionele vissers hanteren de hark methode en af en toe worden de kokkels kleinschalig met de hand geraapt.

Gastronomie

De Waddenzee kokkel is een zeer smaakvol schelpdier en bezit relatief veel vlees. De Waddenzee kokkel wordt vooral geëxporteerd naar zuidelijke delen van Europa. De Waddenzee kokkel kun je net als de mossel, stomen, koken en mits levend rauw consumeren.

Beschikbaarheid

De Waddenzee kokkel is het hele jaar leverbaar. Let op, de natuur laat zich niet dwingen. Als de winterperiode erg koud is dan is de kokkelsterfte groot en de aanvoer slecht. De periode waarin dit schelpdier zich voortplant is hoofdzakelijk in de maand juli tot en met augustus.

Allergenen

Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten

Weekdieren en producten op basis van weekdieren M
Schaal- en schelpdieren M

Voedingswaarden per 100 gram

Energie (kJ) 275.00
Energie (kcal) 65.00
Vet (gram) 1.00
Verzadigd vet (gram) 0.40
Suiker (gram) 0.00
Zout (gram) 0.70
Koolhydraten 4.00
Proteinen (gram) 10.00

Tip

Controleer altijd of de kokkel vers is. Staat de schelp iets open, geef dan een tik op de schelp. Sluit deze zich dan is de schelp levend. Voelt de kokkel plakkerig aan en heeft deze een penetrante geur dan is dit schelpdier oud. Spoel de schelp nooit in zoetwater maar neem het liefst gezuiverd zeewater of neem 30 gr zeezout op 1 liter water