Brand: | Jan van As |
---|---|
Product code: | 400270_STUK_1000GRAM |
Bewaaradvies | Gekoeld bewaren. 0°C. tot 4°C. Niet consumeren na uiterste houdbaarheid. |
Als je geen Schotse scheermes kunt krijgen, kies dan de kleine Hollandse scheermes. |
Vangstgebied | FAO 27 |
---|---|
Herkomst | Ierse Zee |
De Schotse scheermes kan worden bevist door gebruik van de hydraulische kor. Met deze methode worden de schelpdieren met een hogedruk waterstraal los gespoten en op gezogen. Een duurzamere manier is het met de hand opduiken. Tegenwoordig wordt de scheermes ook gekweekt. |
De Schotse scheermes bezit relatief veel vlees. De smaak is zoetig en kan je het best omschrijven als een mix van inktvis en coquilles. De Schotse scheermes wordt hoofdzakelijk levend verhandeld en is nagenoeg zandloos. De Schotse scheermes kun je, mits levend, rauw consumeren, koken, stomen en grillen. Verwarm de scheermes niet te lang anders wordt deze taai. |
De Schotse scheermes kun je bijna het hele jaar eten. In de koude winterperiode is de Schotse scheermes door de weersomstandigheden vaak slechter verkrijgbaar. De periode waarin dit schelpdier haar zaad afzet is hoofdzakelijk in de maand april tot en met mei. |
Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten
Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren | M |
---|
Energie (kJ) | 339.00 |
---|---|
Energie (kcal) | 81.00 |
Vet (gram) | 2.30 |
Verzadigd vet (gram) | 0.50 |
Suiker (gram) | 0.00 |
Zout (gram) | 0.25 |
Cholestoreol (gram) | 4.90 |
Proteinen (gram) | 9.40 |
Controleer altijd of de scheermes vers is. Geef dan een tik op de schelp. Trekt het vlees zich terug in de schelp dan is de scheermes levend. Spoel de schelp nooit in zoetwater maar neem gezuiverd zeewater of maak zelf zeewater door 30 gr zeezout op 1 liter water met elkaar te mengen. |