Couteaux/Scheermes Schotland

Couteaux/Scheermes Schotland

De officiële benaming voor deze schelp is groot tafelmesheft, maar in de volksmond is deze schelp beter bekend als Schots scheermes. De Schotse scheermes is groot en vind je in de Europese wateren van West-Engeland, Ierland en Schotland.
STUK 1000GRAM

Omschrijving

De officiële benaming voor deze schelp is groot tafelmesheft, maar in de volksmond is deze schelp beter bekend als Scheermes. Er zijn verschillende soorten mesheften en deze komen op verschillende plaatsen ter wereld voor. De Ensis sliqua wordt meestal betiteld als Schotse scheermes en leeft tot op een diepte van 50m en kan een lengte van ruim 20 cm behalen. De Schotse scheermes leeft vooral in de diepere geulen achter de branding en staat recht op in het zand. Deze schelp voedt zich met plankton. De Schotse scheermes is een tweekleppig schelpdier en heeft een lange, vrij stevige schelp. Aan de binnenzijde van de schelp bevindt zich het vlees. De kleur van de schelp is groen/bruinig en heeft een duidelijke groeibelijning, deze is goed zichtbaar aan beide uiteinde van de schelp.

Productinformatie

Brand: Jan van As
Product code: 400270_STUK_1000GRAM
Bewaaradvies Gekoeld bewaren. 0­°C. tot 4°C. Niet consumeren na uiterste houdbaarheid.

Seizoen

CLR002

Alternatieven

Als je geen Schotse scheermes kunt krijgen, kies dan de kleine Hollandse scheermes.

Herkomst

Vangstgebied FAO 27
Herkomst Ierse Zee

Vangsttechniek

De Schotse scheermes kan worden bevist door gebruik van de hydraulische kor. Met deze methode worden de schelpdieren met een hogedruk waterstraal los gespoten en op gezogen. Een duurzamere manier is het met de hand opduiken. Tegenwoordig wordt de scheermes ook gekweekt.

Gastronomie

De Schotse scheermes bezit relatief veel vlees. De smaak is zoetig en kan je het best omschrijven als een mix van inktvis en coquilles. De Schotse scheermes wordt hoofdzakelijk levend verhandeld en is nagenoeg zandloos. De Schotse scheermes kun je, mits levend, rauw consumeren, koken, stomen en grillen. Verwarm de scheermes niet te lang anders wordt deze taai.

Beschikbaarheid

De Schotse scheermes kun je bijna het hele jaar eten. In de koude winterperiode is de Schotse scheermes door de weersomstandigheden vaak slechter verkrijgbaar. De periode waarin dit schelpdier haar zaad afzet is hoofdzakelijk in de maand april tot en met mei.

Allergenen

Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten

Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren M

Voedingswaarden per 100 gram

Energie (kJ) 339.00
Energie (kcal) 81.00
Vet (gram) 2.30
Verzadigd vet (gram) 0.50
Suiker (gram) 0.00
Zout (gram) 0.25
Cholestoreol (gram) 4.90
Proteinen (gram) 9.40

Tip

Controleer altijd of de scheermes vers is. Geef dan een tik op de schelp. Trekt het vlees zich terug in de schelp dan is de scheermes levend. Spoel de schelp nooit in zoetwater maar neem gezuiverd zeewater of maak zelf zeewater door 30 gr zeezout op 1 liter water met elkaar te mengen.