
Bulots net 1kg
De wulk is een bekende slakachtige die internationaal Common Whelk wordt genoemd. De wulk komt voor in de wateren van de Atlantische Oceaan van Noorwegen tot aan Spanje en van IJsland tot aan de kust van Noord-Amerika tot op een diepte van 1200 m.


Omschrijving
De wulk is een bekende slakachtige die internationaal Common Whelk wordt genoemd. De wulk komt voor in de wateren van de Atlantische Oceaan van Noorwegen tot aan Spanje en van IJsland tot aan de kust van Noord-Amerika tot op een diepte van 1200 m. De wulk is een gespiraalde kegelvormig schelpdier en heeft een licht geel-bruin gekleurde schelp die een lengte van 11 cm kan behalen. De wulk is een echte aaseter. In het winterseizoen gaat de wulk paren. Opmerkelijk is dat de wulk vaak uit z’n huisje wordt verjaagd door de heremietkreeft.
Productinformatie
EAN Code: | 400260_STUK |
---|---|
Brand: | Jan van As |
Product code: | 400260_STUK |
TECHNIEK | MARINE_FISHERY |
Seizoen

Alternatieven
Als je geen wulk kunt krijgen, kies dan de murice of de kleinere variant, de alikruik. |
Herkomst
Herkomst | Atlantische Oceaan, noordoostelijke |
---|---|
Vangstgebied | FAO 27 |
Vangsttechniek
De wulk wordt als bijvangst beschouwd en wordt meestal gevangen door middel van een trawl techniek zoals met de boomkor. |
Gastronomie
De wulk is zeer betaalbaar en geniet vooral grote bekendheid bij onze zuiderburen. Het vlees is stevig en is iets zoetig, grote exemplaren kunnen wat taai zijn. Vandaar dat grote exemplaren meestal worden getrancheerd. Voor consumptie moet je altijd de voet (de zool) van het vlees verwijderen, deze kun je niet eten. Wulken kun je stomen en koken. |
Beschikbaarheid
Het seizoen waarin de wulk hoofdzakelijk haar eitjes afzet is in de maand november tot en met december. Van januari tot en met oktober kun je de wulk het beste eten. |
Allergenen
Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten
Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren | M |
---|---|
Weekdieren en producten op basis van weekdieren | M |
Voedingswaarden per 100 gram
Vet totaal | 1.00 |
---|---|
Koolhydraten totaal | 4.00 |
Zout | 0.00 |
Waarvan suikers | 0.00 |
Energie kcal | 69.00 |
Waarvan verzadigd vet | 0.30 |
Energie kJ | 289.00 |
Eiwit totaal | 11.00 |
Tip
Controleer altijd of de wulk vers is. Geef dan een tik op de voet van de schelp. Trekt deze zich in de schelp terug dan is de wulk levend. Spoel de schelp nooit in zoetwater maar neem gezuiverd zeewater of maak het zelf met 3 ons zeezout op 10 liter water. |