Bonito vlokken zak 500gr

Gedroogde en gerookte bonito vlokken.

Omschrijving

Gedroogde en gerookte bonito vlokken. Traditioneel worden de arabushi en karabushi in zijn geheel verkocht en op het moment van consumptie met de hand geschaafd. Tegenwoordig koop je de flakes kant-en-klaar in zakken of zelfs in korrels als katsuobushi. Je kan de bonito vlokken bij elk Japans gerecht serveren. Ook worden ze gebruikt om andere Japanse producten mee te maken. Zoals dashi, een lekkere visbouillon gemaakt van deze vlokken en kombu (gedroogd zeewier). Ook in de steeds populairder wordende furikake zitten de flakes verwerkt, samen met gedroogde wasabi, verschillende soorten zeewier, sesam en vetsin.

Productinformatie

EAN Code: 600520_STUK
Brand: Jan van As
Product code: 600520_STUK
TECHNIEK MARINE_FISHERY

Seizoen

SKI002

Alternatieven

Een alternatief is de arabushi. Deze zijn dieprood van kleur, om arabushi te maken ondergaan de filets hierna een intensief rookproces wat minimaal een maand duurt en verschillende rookovens betreft. Minimaal 4 uur per dag wordt de vis gerookt en vervolgens weer gekoeld. Zo trekt het vocht uit het binnenste van de vis naar de oppervlakte, zodat dit vocht weer kan verdampen als ze opnieuw de rookoven in gaan. Wat er overblijft zijn dieprode, keiharde filets.

Herkomst

Herkomst Grote Oceaan,Vietnam
Vangstgebied FAO 71

Vangsttechniek

Longline, hengel

Gastronomie

Je kan de bonito vlokken bij elk Japans gerecht serveren. Ze worden ook gebruikt om andere Japanse producten mee te maken. Zoals dashi, een verschrikkelijk lekkere visbouillon gemaakt van deze vlokken en kombu (gedroogd zeewier). Ook in het steeds populairder wordende furikake zitten de flakes verwerkt, samen met gedroogde wasabi, verschillende soorten zeewier, sesam en vetsin.

Beschikbaarheid

Is het hele jaar verkrijgbaar.

Allergenen

Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten

tonijn en producten op basis van tonijn M
Vis en producten op basis van vis M

Voedingswaarden per 100 gram

Vet totaal 5.10
Koolhydraten totaal 0.10
Zout 0.30
Waarvan suikers 0.00
Energie kcal 374.00
Waarvan verzadigd vet 1.70
Energie kJ 1563.00
Eiwit totaal 80.60

Tip

Gedroogde bonitovlokken – katshuobushi. Gedroogde bonitovlokken noem je Katsuobushi, en hiervan zijn 2 verschillende soorten: de arabushi en karabushi. Allebei gemaakt van dezelfde vis, maar ze hebben deels een verschillend productieproces. Wat is er wel hetzelfde: de vissen worden in vieren gesneden waarbij grote graten en de kop wordt verwijderd. Vervolgens worden de stukken gekookt en weer gekoeld. Dan worden de kleinere graatjes en een groot deel van de huid met de hand verwijderd.