
Bluefin Saku Otoro AFM vers 藍鰭金槍魚上腹
Toro is in de Japanse keuken een zeer exclusief en kostbaar stukje tonijn. Elke tonijn bezit 2 buikdelen, deze delen noemt men toro.
Omschrijving
Om saku toro te maken wordt de tonijn eerst gefileerd. Deze begeerlijke buikflappen worden gescheiden van de buikfilet. Een flinke toro kan makkelijk 20 kg zwaar wegen. Het vergt veel kennis en men moet over verschillende Japanse snijtechnieken beschikken om de toro op een juiste manier in saku te verwerken. De toro van de tonijn bezit het hoogste gehalte aan onverzadigde vetten (omega 3). Dit gemarmerde deel van de tonijn kan een extreem hoog vetgehalte bezitten soms wel 24 %. Als dat het geval is dan noemt men deze geen toro maar otoro. Saku toro is zowel vers en diepgevroren verkrijgbaar. Vanwege het hoge vetgehalte is de houdbaarheid voor verse toro kort. Koop nooit geen toro in de zomermaanden. Door de hoge zeewatertemperatuur verliest de tonijn haar vet, dan is de toro hard en smaakloos.
Productinformatie
EAN Code: | 150057_KG_KG |
---|---|
Brand: | Jan van As |
Product code: | 150057_KG_KG |
TECHNIEK | AQUACULTURE |
Seizoen

Alternatieven
De chutoro is het juiste alternatief. |
Herkomst
Herkomst | Middellandse Zee. |
---|---|
Vangstgebied | FAO 37.1.1. |
Vangsttechniek
Om deze tonijn te vangen maakt men gebruik van de tuna-trap of de lucratievere methode de purse-seine. De gevangen tonijn wordt vervolgens in bassins losgelaten en gemest met makreel, sardine of haring. Deze tonijnen worden op bestelling boven water gehaald. Het slachten van de vis geschied door gebruik van de ikijime methode. |
Gastronomie
Saku toro is uitermate schikt voor rauwe consumptie maar houdt wel rekening met het juiste seizoen. |
Beschikbaarheid
De beste kwaliteit is in de periode van 1 september tot eind mei. |
Allergenen
Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten
tonijn en producten op basis van tonijn | M |
---|
Voedingswaarden per 100 gram
Waarvan verzadigd vet | 1.26 |
---|---|
Vet totaal | 4.90 |
Koolhydraten totaal | 0.00 |
Zout | 0.98 |
Waarvan suikers | 0.00 |
Energie kcal | 144.00 |
Energie kJ | 601.90 |
Eiwit totaal | 23.33 |
Tip
Vries de toro of het nog vettere gedeelte de otoro nooit weg op -20°C dit is zeer nadelig voor de kwalitieit. |