Bluefin Saku Chutoro AFM vers藍鰭金槍魚中腹

Om saku-blokjes te maken wordt de tonijn eerst gefileerd. De filets worden vervolgens in blokken gesneden. Waarna de blokken in kleinere "broodjes" Saku, gesneden wordt. Saku-blokken worden in de Japanse keuken gebruikt om sushi en sashimi mee te bereiden.

Omschrijving

Om saku-blokjes te maken wordt de tonijn eerst gefileerd. De filets worden vervolgens in blokken gesneden. Waarna de blokken in kleinere "broodjes" Saku, gesneden wordt. Saku-blokken worden in de Japanse keuken gebruikt om sushi en sashimi mee te bereiden. Chutoro betekent "medium zachtheid" vanwege het rijkelijke vetgehalte. Chu vind je in het buitenste deel van de lenden, dichtbij de huid. Chutoro wordt gekenmerkt door een roze kleur en haar romigheid. Chutoro van hoge kwaliteit is een mix van het rode magere en het vettere gedeelte. Saku Chutoro is zonder graat en klaar voor bereiding. Saku Chutoro is vers verkrijgbaar. Hoogwaardige kwaliteit is ook bevroren verkrijgbaar als deze is ingevroren op -60.

Productinformatie

EAN Code: 150056_STUK_10KG
Brand: Jan van As
Product code: 150056_STUK_10KG
TECHNIEK AQUACULTURE

Seizoen

BFN016

Alternatieven

De akami saku of de toro saku zijn de alternatieven.

Herkomst

Herkomst Middelandse Zee.
Vangstgebied FAO 37.1.1.

Vangsttechniek

Voor het mesten gebruikt men wilde bluefin tonijn, deze wordt gevangen met de purse-seine of met de bekende tuna trap gedurende het seizoen waarin de bluefin de Europese wateren binnenkomt. Deze wilde tonijn wordt in bassins losgelaten en gemest met makreel, inktvis en haring. Een goede kweker geeft hoofdzakelijk verse vis. Tonijn is een snelgroeiende vis. Als deze in ideale omstandigheden opgroeit kan de tonijn per jaar met 60% in gewicht toenemen.

Gastronomie

De gemeste bluefin tonijn is bij uitstek geschikt voor de betere (Aziatische) keuken. Je kunt deze variant het beste rauw serveren. Verhitten is niet gebruikelijk, maar kan wel.

Beschikbaarheid

Is het gehele jaar door verkrijgbaar.

Allergenen

Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten

tonijn en producten op basis van tonijn M

Voedingswaarden per 100 gram

Waarvan verzadigd vet 1.26
Vet totaal 4.90
Koolhydraten totaal 0.00
Zout 0.98
Waarvan suikers 0.00
Energie kcal 144.00
Energie kJ 601.90
Eiwit totaal 23.33

Tip

Vette tonijn laat zich lastig invriezen. Het is raadzaam deze in te vriezen op een temperatuur van -60 graden. Op deze manier is hij na te zijn ontdooid, niet van vers te onderscheiden.