Stokvis

Stokvis wordt gemaakt van kabeljauw en wordt in koude lucht gedroogd. De Noren werden er beroemd mee, hoewel zij het afgekeken hebben van de Indianen. De kabeljauw wordt schoongemaakt en gefileerd om vervolgens aan stokken (staken) te drogen.

Omschrijving

Stokvis wordt gemaakt van kabeljauw en wordt in koude lucht gedroogd. De Noren werden er beroemd mee, hoewel zij het afgekeken hebben van de Indianen. De kabeljauw wordt schoongemaakt en gefileerd om vervolgens aan stokken (staken) te drogen. Stokvis wordt niet of slechts licht gezouten, het is door het drogen in de zon en de zilte zeelucht dat de vis wordt geconserveerd. Het oorspronkelijke gewicht van de filet krimpt daarbij sterk, meestal blijft er maar 20% van het gewicht over. Als je de stokvis gaat verwateren neemt het gewicht weer toe. In vroegere tijden werd in Europa veel stokvis gegeten, nu zie je het vooral in Italie en Spanje. Stokvis is, omdat het zeer bewerkelijk is, een kostbare lekkernij geworden. Stokvis kan je wel een jaar bewaren.

Productinformatie

EAN Code: 200650_KG_KG
Brand: Jan van As
Product code: 200650_KG_KG
TECHNIEK MARINE_FISHERY

Seizoen

COD004

Alternatieven

Als je geen stokvis kunt krijgen kies dan voor bacalao.

Herkomst

Vangstgebied FAO 27
Herkomst IJsland, Noordzee, Skagerrak, Noorse Zee, Barentszee.

Vangsttechniek

Kabeljauw kan gevangen worden met diverse tuigen, waaronder: bodemsleepnet, kieuwnetten, longline, hengels en met Deense zegens.

Gastronomie

Stokvis heeft na het weken een sterkere smaak dan de ‘gewone’ kabeljauw. Als je stokvis wilt gebruiken, dan kun je deze het beste regelmatig verwateren. Dit proces kan 36 uur in beslag nemen. Stokvis heeft een stevige bite en blijft iets zout. Je kunt stokvis bakken, koken, stomen of in de oven garen.

Beschikbaarheid

Stokvis is het hele jaar verkrijgbaar.

Allergenen

Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten

Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren M
Vis en producten op basis van vis M

Voedingswaarden per 100 gram

Energie (kJ) 580.00
Energie (kcal) 138.00
Vet (gram) 1.50
Verzadigd vet (gram) 0.00
Suiker (gram) 0.00
Zout (gram) 18.00
Koolhydraten 0.00
Proteinen (gram) 31.00
Energie kJ 580.00
Eiwit totaal 31.00
Energie kcal 138.00
Waarvan verzadigd vet 0.00
Vet totaal 15.00
Waarvan suikers 0.00
Zout 18.00
Koolhydraten totaal 0.00

Tip

Stokvis behoort van kabeljauw te zijn gemaakt, het komt echter voor dat men ook leng te drogen legt. Je kunt makkelijk verschil zien, Leng is een lang dun gerekte vis, kabeljauw is dikker. Ook is er een smaakverschil.