
Rug van skrei met vel, portie
Skrei is een benaming voor kabeljauw, beter gezegd een Noorse kabeljauw. Skrei is een winterkabeljauw. Skrei is afkomstig van het woord Skreid, dit betekent in het Noors 'zwerver'. Skrei komt uit de Lofoten, een eilandengroep voor de kust van Noord- Noorwegen.
Omschrijving
Skrei is een benaming voor kabeljauw, beter gezegd een Noorse kabeljauw. Skrei is een winterkabeljauw en is afkomstig van het woord Skreid, dit betekent in het Noors 'zwerver'. Skrei komt uit de Lofoten, een eilandengroep voor de kust van Noord- Noorwegen. De Lofoten is een zeer voedselrijk gebied, met een wat hogere zeewatertemperatuur dan elders. De skrei voedt zich met garnalen, inktvis en makreel die er in overvloed aanwezig is in het zuivere water rondom de Lofoten. Uiterlijk kan je weinig tot geen verschil zien tussen de skrei en de 'gewone' kabeljauw. Om verwarring te voorkomen wordt de skrei voorzien van een speciaal label dat op de kop of rug van de vis is bevestigd. De Noren exporteren de skrei naar de betere visspecialist, en houden ook een oude traditie in ere; zij verwerken de skrei ook tot stokvis en klipvis.
Productinformatie
EAN Code: | 120059_STUK_180GRAM |
---|---|
Brand: | Jan van As |
Product code: | 120059_STUK_180GRAM |
TECHNIEK | MARINE_FISHERY |
Seizoen

Alternatieven
Skrei is slechts een korte periode verkrijgbaar. Is deze niet verkrijgbaar dan zou je denken om een andere kabeljauw te kiezen. Helaas zijn alle andere kabeljauwen slecht in die periode. Je kunt beter een totaal andere soort kiezen of kiezen voor de gekweekte kabeljauw. |
Herkomst
Herkomst | Lofoten |
---|---|
Vangstgebied | FAO 37 |
Vangsttechniek
Skrei wordt met de lijn, longline en met de gillnet methode bevist. Om skrei te mogen vangen moet men een vergunning bezitten en men mag pas gaan vissen vanaf 6 uur in de morgen tot 6 uur in de avond. Het toezicht hierop is zeer streng. Aan de vergunning is een quotum gekoppeld, dat is het maximale aantal kilo’s wat een visser mag vangen. Dat is een juiste beslissing die de Noren hebben genomen, zo stelt men de visvangst op langere termijn zeker. |
Gastronomie
De skrei is een kabeljauw en smaakt geweldig. Kenmerkend is het visvlees van de skrei, deze is spierwit van kleur, heeft een mooie bite en de filet is stevig te noemen. |
Beschikbaarheid
Skrei komt eenmaal per jaar, met grote getale trekkend vanuit de Barendszzee naar de noordpoolcirkel, naar de iets warmere wateren van de Lofoten om haar eitjes af te zetten. Deze cyclus vindt meestal in januari plaats. Skrei is gewoonlijk verkrijgbaar vanaf het einde van de maand januari tot eind maart. Dit is echter geen vast gegeven, Noorse experts bekijken eerst de bestanden en hoe de trek van de vis verloopt. Vandaar dat het seizoen weleens kan verschillen. Aan het einde van het paaiseizoen trekt de skrei weer terug naar de Barentszzee. |
Allergenen
Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten
kabeljauw en producten op basis van kabeljauw | M |
---|---|
Vis en producten op basis van vis | M |
Voedingswaarden per 100 gram
Vet totaal | 0.67 |
---|---|
Koolhydraten totaal | 0.00 |
Zout | 0.14 |
Waarvan suikers | 0.00 |
Energie kcal | 82.00 |
Waarvan verzadigd vet | 0.13 |
Energie kJ | 344.00 |
Eiwit totaal | 17.80 |
Tip
De skrei laat zich uitstekend lenen voor vele culinaire bereidingen, serveer de skrei bevoorbeeld eens met bietengort, gambas en saffraansaus. |