Poulpo middel 300gr+

Poulpo middel 300gr+

Octopus is een inktvisachtige en wordt ook wel poulpo genoemd. De naam ‘achtarmige’ houdt in dat deze inktvisachtige een kop heeft met direct daaraan verbonden de acht armen (octo = acht), ook wel tentakels genoemd.

Omschrijving

Octopus is een inktvisachtige en wordt ook wel poulpo genoemd. De naam ‘achtarmige’ houdt in dat deze inktvisachtige een kop heeft met direct daaraan verbonden de acht armen (octo = acht), ook wel tentakels genoemd. Octopus heeft twee rijen kenmerkende zuignappen op de tentakels waarmee deze zich kan voortbewegen, maar met deze zuignappen kan de octopus ook proeven en bepalen of iets eetbaar is of niet. De kleur van de octopus kan sterk variëren, meestal is deze bruinrood gekleurd. Als er gevaar dreigt kan de octopus van kleur veranderen. Octopussen die zich bedreigt voelen kunnen tevens een wolk van inkt spuiten om zijn belagers te verjagen. Onderaan de kop, waar de poten samenkomen, heeft de octopus een kenmerkende bek, deze lijkt qua vorm op de bek van een papegaai. Met deze snavel kan de octopus met het grootste gemak schaal en schelpdieren verpulveren. Octopus heeft een zeer grote familie, deze bestaat uit ruim zevenhonderd soorten. Het exemplaar dat het meest voor consumptie geschikt is is de octopus vulgaris deze komt voor in de Indische Oceaan, Middellandse Zee en in het zuiden van de Atlantische Oceaan. De octopus kan een lengte 100 cm behalen met een gewicht van 6 kg.

Productinformatie

Brand: Jan van As
Product code: 186001_KG_KG
Techniek MARINE_FISHERY

Seizoen

OCT001

Alternatieven

Als je geen octopus kunt krijgen, kies dan moscardini, sepia of de gewone inktvis.

Herkomst

Herkomst Zuidelijk deel Atlantische Oceaan, Middelandse Zee , Indische Oceaan.
Vangstgebied FAO37, 47,51

Vangsttechniek

De vangst van de octopus gebeurt op een opmerkelijke manier, namelijk door middel van potten die aan een lijn zijn bevestigd. De octopus zoekt voor de nacht altijd beschutting in holen en spleten in koraalriffen. Het te water laten zakken van bloempotten zorgt ervoor dat de octopus erin kruipt, het is dus alleen een kwestie van de lijn met pot binnen halen. Deze vangst vinden meestal 's nachts plaats.

Gastronomie

Octopus is niet alleen fraai maar ook lekker. Octopus kun je koken, bakken en grillen.

Beschikbaarheid

De octopus vulgaris is in de wintermaanden vers lastiger te verkrijgen, het vers seizoen is vanaf februari tot aan oktober. Meestal wordt de octopus op zee ingevroren en is daardoor het hele jaar leverbaar.

Allergenen

Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten

Weekdieren en producten op basis van weekdieren M

Voedingswaarden per 100 gram

Energie (kJ) 343.00
Energie (kcal) 82.00
Vet (gram) 1.04
Verzadigd vet (gram) 0.00
Suiker (gram) 0.00
Zout (gram) 0.06
Cholestoreol (gram) 2.20
Proteinen (gram) 14.91

Tip

Meestal wordt de octopus behandeld, dit houdt in dat de octopus wordt gekneusd voordat deze wordt verkocht. Het kneuzen van octopussen zorgt ervoor dat deze inktvisachtige mals wordt.