Platte oesters 4/0 Zeeuwse a 25stuks

Platte oesters 4/0 Zeeuwse a 25stuks

De Zeeuwse platte oester is een begrip, maar komt tegenwoordig niet veel meer voor in de Zeeuwse wateren. Om aan de grote vraag van platte oesters te kunnen voldoen, importeert men op grote schaal volwassen platte oesters en legt deze te water in het Zeeuwse. Na verblijf van enkele maanden krijgt de oester de specifieke smaak en krijgt het uiteindelijk het predicaat Zeeuwse oester.

Omschrijving

De Zeeuwse platte oester is een begrip, maar komt tegenwoordig niet veel meer voor in de Zeeuwse wateren. Om aan de grote vraag van platte oesters te kunnen voldoen, importeert men op grote schaal volwassen platte oesters en legt deze in de Zeeuwse wateren. Na verblijf van enkele maanden krijgt de oester de specifieke smaak en krijgt het uiteindelijk het predicaat Zeeuwse oester. Oesters kun je kweken door oesterzaad uit te zetten op collectoren. vervolgens wordt de daaruit voorkomende kleine oester uitgezet op percelen. Als de oester groot genoeg is wordt deze verhandeld of geëxporteerd. De platte oester heeft een vlakke ronde schelp, en is geslachtsrijp na 8 maanden. De meeste platte oesters zijn oorspronkelijk afkomstig uit Denemarken of Ierland.

Productinformatie

EAN Code: 400530_STUK
Brand: Jan van As
Product code: 400530_STUK
Techniek AQUACULTURE

Seizoen

EFO001

Alternatieven

Als er geen Zeeuwse platte oester is kies dan voor de Deense of de Ierse platte. De Belon uit Frankrijk is ook een goed alternatief.

Herkomst

Herkomst Oosterschelde
Vangstgebied FAO 27

Vangsttechniek

De platte oester groeit op oesterpercelen (zie vangsttechnieken). Als de wilde oester van het perceel wordt geoogst komt deze in de oesterput terecht. In deze oesterputten worden de oesters opgeslagen en bootst men eb en vloed na. Dit heeft tot gevolg dat de oester zich ontstresst en zichzelf reinigt.

Gastronomie

De Zeeuwse platte oester is een luxe oester. Twijfel je of de oester nog levend is verwijder het vocht en wacht een minuut. Als het vocht terugkomt in de schelp dat leeft de oester.

Beschikbaarheid

Een platte oester plant zich voort als het water 16 graden of warmer is. Tijdens deze periode gaat de oester 'melken' en kan deze beter niet gegeten worden. Je kunt de platte oester het beste eten als de R in de maand is, van september tot en met maart.

Allergenen

Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten

Weekdieren en producten op basis van weekdieren M
Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren M

Voedingswaarden per 100 gram

Energie (kJ) 240.00
Energie (kcal) 57.00
Vet (gram) 1.90
Verzadigd vet (gram) 0.80
Eiwitten, dierlijk (gram) 6.00
Zout (gram) 0.50
Cholestoreol (gram) 4.00

Tip

Als je de platte oester wilt bewaren, leg deze plat weg, zo voorkom je dat het oestervocht zich onttrekt. Twijfel je of de oester nog levend is verwijder het vocht en wacht een minuut. Als het vocht terugkomt in de schelp dat leeft de oester. Door erop te tikken kunt u ook horen of er nog water in zit. Een doffe klank geeft aan dat er water in zit en een holle klank dat er geen water in zit.