Skreifilet zonder vel portie

Skreifilet zonder vel portie

Skrei is een benaming voor kabeljauw, beter gezegd een Noorse kabeljauw. Skrei is een winterkabeljauw. Skrei is afkomstig van het woord Skreid, dit betekent in het Noors 'zwerver'. Skrei komt uit de Lofoten, een eilandengroep voor de kust van Noord- Noorwegen.

Omschrijving

Skrei is een benaming voor kabeljauw, beter gezegd een Noorse kabeljauw. Skrei is een winterkabeljauw. Skrei is afkomstig van het woord Skreid, dit betekend in het Noors zwerver. Skrei komt uit de Lofoten. Dit is een eilanden groep voor de kust van Noord- Noorwegen. De Lofoten is een zeer voedsel rijk gebied, met een kenmerkend hoger zeewater temperatuur dan elders. De skrei voedt zich met garnalen, inktvis en makreel dat er in overvloed aanwezig is in het zuivere water rondom de Lofoten. Uiterlijk kan men weinig tot geen verschil zien tussen de skrei en de “gewone “ kabeljauw, dat kan ook niet want beide zijn van het zelfde soort. Wel is er een genetische afwijking. Om verwarring te voor komen wordt de skrei voorzien van een speciaal label dat op de kop of rug van de vis is bevestigd. De Noren exporteren de skrei naar de betere visspecialist, en houden ook een oude traditie in eren, zij verwerken de skrei ook tot stokvis en klipvis.

Productinformatie

EAN Code: 120058_STUK_180GRAM
Brand: Jan van As
Product code: 120058_STUK_180GRAM
TECHNIEK MARINE_FISHERY

Seizoen

COD040

Alternatieven

Skrei is slechts een korte periode verkrijgbaar. Is deze niet verkrijgbaar dan zou je denken om een andere kabeljauw te kiezen. Helaas zijn alle andere kabeljauwen slecht in die periode. Je kunt beter een totaal andere soort kiezen of kiezen voor de gekweekte kabeljauw.

Herkomst

Herkomst Noorwegen/Lofoten
Vangstgebied FAO 37

Vangsttechniek

Skrei wordt met de lijn, longline en met de gillnet methode bevist. Om skrei te mogen vangen moet men een vergunning bezitten en men mag pas gaan vissen vanaf 6 uur in de morgen tot 6 uur in de avond. Het toezicht hierop is zeer streng. Aan de vergunning is een quotum gekoppeld, dat is het maximale aantal kilo’s wat een visser mag vangen. Dat is een juiste beslissing die de Noren hebben genomen, zo stelt men de visvangst op langere termijn zeker.

Gastronomie

De skrei is een kabeljauw en smaakt geweldig. Kenmerkend is het visvlees van de skrei, deze is spierwit van kleur, heeft een mooie bite en de filet is stevig te noemen.

Beschikbaarheid

Skrei komt eenmaal per jaar, met grote getale trekkend vanuit de Barendszzee naar de noordpoolcirkel, naar de iets warmere wateren van de Lofoten om haar eitjes af te zetten. Deze cyclus vindt meestal in januari plaats. Skrei is gewoonlijk verkrijgbaar vanaf het einde van de maand januari tot eind maart. Dit is echter geen vast gegeven, Noorse experts bekijken eerst de bestanden en hoe de trek van de vis verloopt. Vandaar dat het seizoen weleens kan verschillen. Aan het einde van het paaiseizoen trekt de skrei weer terug naar de Barentszzee.

Allergenen

Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten

kabeljauw en producten op basis van kabeljauw M
Vis en producten op basis van vis M

Voedingswaarden per 100 gram

Vet totaal 1.10
Koolhydraten totaal 0.00
Zout 0.10
Waarvan suikers 0.00
Energie kcal 81.00
Waarvan verzadigd vet 0.10
Energie kJ 342.00
Eiwit totaal 17.90

Tip

De skrei laat zich uitstekend lenen voor vele culinaire bereidingen, serveer de skrei bevoorbeeld eens met bietengort, gambas en saffraansaus.