
Marlijnfilet
De familie van de marlijnachtige telt 11 soorten. In de wereldzeeën treft men het meest de witte, blauwe en de zwarte marlijn aan. Zwarte marlijn wordt internationaal black marlin genoemd. Zwarte marlijn vind je ook in de wateren van de Indische Oceaan.
Omschrijving
De familie van de marlijnachtigen telt 11 soorten. In de wereldzeeën treft men het meest de witte, blauwe en de zwarte marlijn aan. Zwarte marlijn wordt internationaal black marlin genoemd. Zwarte marlijn vind je ook in de wateren van de Indische Oceaan. Deze marlijn zwemt in een watertemperatuur van min 22 C tot max 35 C. De zwarte marlijn is een zeer snelle vis en kan een snelheid van 90 km per uur halen. Deze vis kan een gewicht van 750 kg behalen met een lengte van 450 cm. De marlijn is zeer geliefd bij sportvissers, het zogenoemde ‘Big Game’ vissen. De marlijn heeft een vreemde bovenkaak die uitloopt in een speerachtige snuit. Dit noemt men in het Engels ‘Bill’. De zwarte marlijn eet voornamelijk dolfijnen, makreelachtigen maar ook inktvisachtigen en vliegende vissen.
Productinformatie
EAN Code: | 166040_KG_KG |
---|---|
Brand: | Jan van As |
Product code: | 166040_KG_KG |
TECHNIEK | MARINE_FISHERY |
Seizoen

Alternatieven
Als je geen marlijn kunt krijgen, kies dan voor zwaardvis. |
Herkomst
Herkomst | Indische en Stille Oceaan |
---|---|
Vangstgebied | FAO 67,77,81,87,51,57,81,71,61. |
Vangsttechniek
De zwarte marlijn wordt hoofdzakelijk gevangen met de Pole&line en met de longline methode. |
Gastronomie
De filet van de zwarte marlijn is helder wit-cr�me van kleur en is stevig van structuur. De filet van de marlijn lijkt op de zwaardvis filet. Het verschil kan je goed zien als je de filet doorsnijdt. De marlijnfilet vertoont mooie rondingen in de filet en is steviger van structuur. Het makkelijkst om marlijnfilet te herkennen is dat op de velzijde, dikke witte pezen zichtbaar zijn. Deze pezen moet je zoveel mogelijk verwijderen, deze zijn taai. Het is ook beter als je de filet gaat portioneren, de filets niet met de lengterichting van de pezen te snijden, maar dwars op de lengte richting van de filet. Marlijn kun je bakken, grillen en zelfs rauw consumeren. |
Beschikbaarheid
Je kan deze vis het beste eten in de maanden januari tot en met augustus. Het seizoen waarin deze vis hoofdzakelijk haar eitjes afzet is in de maanden september tot en met december. |
Allergenen
Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten
Vis en producten op basis van vis | M |
---|
Voedingswaarden per 100 gram
Waarvan verzadigd vet | 0.10 |
---|---|
Vet totaal | 4.50 |
Koolhydraten totaal | 0.00 |
Zout | 0.30 |
Waarvan suikers | 0.00 |
Energie kcal | 118.00 |
Energie kJ | 495.00 |
Eiwit totaal | 19.50 |
Tip
Verse marlijn heeft een roodgekleurde bloedlijn in de filet. |