Lamsoren bak 1kg.

Lamsoor wordt ook wel zeeaster of zeespinazie genoemd. Lamsoor groeit op de meer hogere delen van het schor. Dat is slib wat boven de waterlijn uitstijgt. Het is een “pioniersplant” en groeit vaak op plaatsen waar een jaar eerder zeekraal groeide.
Sustainable fish icon Sustainable fish icon

Omschrijving

Lamsoor wordt ook wel zeeaster of zeespinazie genoemd. Lamsoor groeit op de meer hogere delen van het schor. Dat is slib wat boven de waterlijn uitstijgt. Het is een “pioniersplant” en groeit vaak op plaatsen waar een jaar eerder zeekraal groeide. Er zijn verschillende soorten lamsoor. Er is een vorm die in zogenaamde rozetjes groeit. Deze vorm is meerderjarig en groeit op wortelstokken, aan de randen van kreken en in de buurt van zeekraal. Een andere vorm is de eenjarige. Deze is vaak lichter van kleur, ontkiemt direct uit zaad en vormt soms grote egale velden bovenop het schor. Lamsoor is zilt van smaak doordat het zoutwater opneemt. Het is minder zout van smaak dan zeekraal. Soms is lamsoor lichtgrijs van kleur doordat deze overtollig zout uitscheidt. Een lamsorenplant kan meermalen worden geoogst. Aan het eind van het seizoen gaan planten in de bloei. Ze vormen dan bloemstengels met mooie “Margrietachtige” bloemen.

Productinformatie

EAN Code: 630800_STUK
Brand: Jan van As
Product code: 630800_STUK
TECHNIEK AQUACULTURE

Seizoen

LAT001

Alternatieven

Het beste altenatief is zeekraal.

Herkomst

Herkomst Nederland
Vangstgebied FAO 27

Vangsttechniek

Semi Wild

Gastronomie

Bereid lamsoor zonder zout, de groente bevat zelf al zout. Smelt wat boter in een pan en leg de lamsoor erin. Smoor de groente met een deksel schuin op de pan in circa 5 minuten gaar. Let daarbij op dat er voldoende vocht in de pan blijft.

Beschikbaarheid

Het seizoen van lamsoor is van half maart t/m eind juli.

Voedingswaarden per 100 gram

Waarvan suikers 0.00
Energie kcal 17.00
Waarvan verzadigd vet 0.00
Vet totaal 0.00
Koolhydraten totaal 2.40
Zout 6.30
Natuurlijke Suiker 0.60
Energie kJ 71.00
Eiwit totaal 2.00

Tip

Soms is het groene blad van de lamsoor lichtgrijs van kleur doordat de plant het overtollige zout uitscheidt; daar komt waarschijnlijk de naam lamsoor vandaan.