Hamachifilet Japans uit heel

Hamachifilet Japans uit heel

De Seriola Quinqueradiata of beter gezegd de Japanse Hamachi behoort tot de meest exclusieve makreelachtigen. De Japanse Hamachi zwemt in de wateren rond Hawaï en van Japan tot aan Korea. Dit exemplaar wordt maximaal 150 cm groot met een gewicht van 40 kg. Dit is beduidend kleiner dan haar grote broer de Australische variant de Seriola Lalandi.

Omschrijving

Yellowtail Kingfish komt voor in alle zuidelijke wateren en kent meerdere soorten. De Seriola Quinqueradiata of beter gezegd de Japanse Hamachi behoort tot de meest exclusieve makreelachtigen. De Japanse Hamachi zwemt in de wateren rond Hawaï en van Japan tot aan Korea. Dit exemplaar wordt maximaal 150 cm groot met een gewicht van 40 kg, beduidend kleiner dan haar grote broer de Australische variant; de Seriola Lalandi. Uiterlijk heeft deze vis een groene bovenzijde uitlopend naar een zilverachtige buikzijde. Ook heeft deze vis een geel/goudkleurige streep van kop naar staart. Het grote verschil met haar broer is dat deze vis donkere verticale strepen op haar flank heeft. Dit is alleen zichtbaar als de vis leeft en zich onder water bevindt. Opmerkelijk is dat de Japanners deze soort specifiek gebruiken om te kweken. In Japan worden verschillende benamingen gehanteerd voor deze vis. Hamachi en de grootste variant noemt men Buri. Deze benamingen geven de grootte van de vis en het vetgehalte aan. Hoe groter, hoe vetter de vis is. Het is wel zo dat de gekweekte exemplaren niet zo groot worden als de wilde exemplaren, maximaal 6 à 7 kg. Verse import is mogelijk, maar meestal wordt deze vis als diepvries variant verhandeld.

Productinformatie

Brand: Jan van As
Product code: 154041_STUK_1000GRAM
Techniek AQUACULTURE

Seizoen

YAJ002

Alternatieven

Het alternatief is de Australische Yellowtail Kingfish of de in Nederland gekweekte Kingfish.

Herkomst

Herkomst Japans
Vangstgebied FAO 71

Vangsttechniek

De Japanse Hamachi wordt in bassins op land gekweekt. Als de vissen groter worden ze uitgezet in bassins in zee. Deze gekweekte variant schiet tevens kuit. De larven worden gescheiden en het proces begint weer op nieuw. Dit noemt men het ‘self sustaining’. Hierbij zijn geen larven van wilde populaties nodig om vis te kweken. Het gebruik van antibiotica is nagenoeg uitgesloten en wordt alleen in uiterste nood gebruikt als er een ziekte uitbreekt.

Gastronomie

De Japanse Hamachi is uitermate geschikt voor grillen en rauwe consumptie. Het hoge vetgehalte maakt dat deze vis bijzonder goed smaakt.

Beschikbaarheid

Deze vis is het hele jaar verkrijgbaar. De beste periode is vanaf januari tot en met oktober.

Allergenen

Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten

tonijn en producten op basis van tonijn M

Voedingswaarden per 100 gram

Energie (kJ) 1029.00
Energie (kcal) 251.00
Vet (gram) 17.20
Verzadigd vet (gram) 17.20
Suiker (gram) 0.30
Zout (gram) 0.10
Cholestoreol (gram) 0.30
Proteinen (gram) 20.70

Tip

Door het hoge vetgehalte is de vis snel aan derving onderhevig. Ruikt de vis en heeft deze een bruine verkleuring op de filet, koop deze dan niet.