Brand: | Jan van As |
---|---|
Product code: | 200500_KG_KG |
Bewaaradvies | Diepvriesproduct. Bewaren bij -18°C. Na ontdooien niet opnieuw invriezen. Niet consumeren na uiterste houdbaarheid. |
Een goed alternatief is de tarbot, tongschar/neustong of de tong/slibtong. |
Vangstgebied | FAO 27 |
---|---|
Herkomst | Noordzee |
Griet wordt bevist door gebruik van de boomkor, sumwing, pulswing, staandwant, flyshoot en twinrig methode. |
Griet heeft een wit/ crème gekleurde filet en is bijzonder verfijnd van smaak. Griet is zachter van vlees dan de tarbot. Griet heeft een dunne huid, het is mogelijk deze te consumeren. Het grote voordeel, indien je de visfilet met vel bereid, is dat deze niet uit elkaar valt. Griet kun je bakken, stomen en grillen. |
Griet is het hele jaar verkrijgbaar, echter is dat niet aan te bevelen. De periode waarin deze vis het meeste kuit schiet is in maanden maart tot juni. Griet is tijdens deze periode zeer mager, het rendement aan vlees is dan ook laag. Des te meer reden om deze vis met rust te laten. Griet is optimaal in de maanden juli tot en met februari. |
Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten
Vis en producten op basis van vis | M |
---|
Energie (kJ) | 382.00 |
---|---|
Energie (kcal) | 91.00 |
Vet (gram) | 3.00 |
Verzadigd vet (gram) | 1.50 |
Suiker (gram) | 0.00 |
Zout (gram) | 0.80 |
Cholestoreol (gram) | 0.00 |
Proteinen (gram) | 16.00 |
Als je griet in z’n geheel wilt bewaren is het raadzaam om met een stevig mes de graat bij de staart door te snijden. Het bloed loopt eruit, en zo voorkom je dat het bloed doorslaat naar het mooie heldere vlees. |