
Coquille Noors in schaal
Coquilles zijn een traktatie, niet voor niets wordt dit schelpdier wereldwijd geconsumeerd. Coquille kent een grote familie. Deze is beter bekend als King Scallop.

Omschrijving
Coquilles zijn een traktatie, niet voor niets wordt dit schelpdier wereldwijd geconsumeerd. Coquille kent een grote familie. Deze coquille is beter bekend als King Scallop. Men treft dit exemplaar aan in de wateren van Noorwegen, Britse eilanden tot aan Noord-Afrika. De coquille leeft tot op een diepte van 180 m. Het is goed om te melden dat deze coquille niet voorkomt in de Middellandse Zee. De Noorse coquille heeft een platte roest/ bruin gekleurde schelp. De bolle kant van de schelp is crème-achtig gekleurd en als je goed kijkt heeft deze een iets groene kleur aan de onderzijde van de schelp. Aan de binnenkant van de bolle schelp bevindt zich het vlees, ook wel de noot genaamd. De noot is helder wit van kleur en heeft een oranje ‘tong’ dat feitelijk zijn kuitzak is. Aan het aantal verticale ribbels op de schelp kun je ziet wat voor soort je in handen hebt. Dit exemplaar heeft gemiddeld 13 grote ribbels op de schelp.
Productinformatie
EAN Code: | 156000_KG_KG |
---|---|
Brand: | Jan van As |
Product code: | 156000_KG_KG |
TECHNIEK | MARINE_FISHERY |
Seizoen

Alternatieven
Een goed alternatief zijn de coquilles St Jaques en de Schotse coquilles. |
Herkomst
Herkomst | Noorse Zee |
---|---|
Vangstgebied | FAO 27 |
Vangsttechniek
De Noorse coquille wordt hoofdzakelijk met de hand bevist door duikers. Dit is zeer arbeidsintensief maar het loont de moeite. Coquilles die op deze manier zijn gevangen zijn niet beschadigd en er zit geen zand of slip in de schelpdieren. |
Gastronomie
Noorse coquilles zijn mooi en bezitten een grote noot. Het nadeel is dat de schelp dik is en dat is nadelig voor het rendement. De smaak is erg goed en is iets zoetig. Coquilles kun je bakken, grillen en mits levend, ook rauw consumeren. |
Beschikbaarheid
Het seizoen waarin je de Noorse coquilles het best kunt consumeren is in de periode van augustus tot en met mei. In de hete zomerperiode is dit schelpdier kwalitatief slecht. Leuk om te weten is dat, indien het corail oranje is, het over een vrouwtje gaat en als deze wit van kleur is, het over een mannetje gaat. |
Allergenen
Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten
Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren | M |
---|---|
Weekdieren en producten op basis van weekdieren | M |
Voedingswaarden per 100 gram
Waarvan suikers | 0.05 |
---|---|
Energie kJ | 461.00 |
Zout | 1.13 |
Koolhydraten totaal | 4.46 |
Eiwit dierlijk | 189.00 |
Vet totaal | 1.75 |
Waarvan verzadigd vet | 0.35 |
Eiwit totaal | 18.90 |
Energie kcal | 109.00 |
Tip
Je kan bij het openen van de coquille de inhoud bewegen, beweegt de baard en zwelt het vlees een beetje op, dan verkeert dit exemplaar in goede staat en is springlevend. |