Clams

Clam is een schelpdier met een kenmerkende dikke harde schelp. Er bestaan veel soorten die wereldwijd voorkomen. Deze clam wordt internationaal ook wel Hard Clam genoemd. Uiterlijk is deze clam licht bruin/grijs gekleurd en heeft inwendig op de rand van de schelp een paarse gloed.

Omschrijving

Clam is een schelpdier met een kenmerkende dikke harde schelp. Er bestaan veel soorten die wereldwijd voorkomen. Deze clam wordt internationaal ook wel Hard Clam genoemd. Uiterlijk is deze clam licht bruin/grijs gekleurd en heeft inwendig op de rand van de schelp een paarse gloed. De clam komt voor in de Pacific en in de Atlantische Oceaan tot in de Middellandse Zee en komt voor tot op een diepte van 15m. Grote concentraties tref je aan in het hoge noorden van Canada/ Alaska waar dit schelpdier verschillende benamingen kent. De benamingen zijn tevens gekoppeld aan de maatvoering, Little Neck 25 tot 50mm, Cherrystone 50 tot 75mm en Chowder groter dan 75mm. De clam wordt nog steeds bevist maar voor commerciële doeleinden wordt de clam gekweekt en het meest verhandeld.

Productinformatie

EAN Code: 400220_STUK_1000GRAM
Brand: Jan van As
Product code: 400220_STUK_1000GRAM
TECHNIEK MARINE_FISHERY

Seizoen

CLA002

Alternatieven

Een goed alternatief is de Black Clam of Hokkigai.

Herkomst

Herkomst Ierse Zee
Vangstgebied FAO 27

Vangsttechniek

De clam wordt handmatig bevist maar commerciële vangsten geschieden doormiddel het gebruik van de hydraulische kor.

Gastronomie

Het vlees van de clam is stevig en wordt meestal in soepen of stoofpotten verwerkt. Kleinere exemplaren kunnen rauw gegeten worden.

Beschikbaarheid

Het seizoen waarin de clam zich voortplant is hoofdzakelijk in de maand juni tot en met augustus. Je kan de clam het best eten van september tot en met mei.

Allergenen

Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten

Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren M
Weekdieren en producten op basis van weekdieren M

Voedingswaarden per 100 gram

Vet totaal 1.00
Koolhydraten totaal 4.00
Zout 5.00
Waarvan suikers Yes
Energie kcal 60.00
Waarvan verzadigd vet 3.00
Energie kJ 250.00
Eiwit totaal 10.00

Tip

Controleer altijd of de clam vers is. Staat de schelp iets open, geef dan een tik op de schelp. Sluit deze zich dan is de schelp levend. Spoel de schelp nooit in zoetwater maar neem het liefst gezuiverd zeewater of neem 30 gr zeezout op 1 liter water.