Cicale/Bidsprinkhaan

Cicale/Bidsprinkhaan

De bidsprinkhaan is familie van de geleedpotigen (kreeft), dat houdt in dat de poten direct aan het lichaam verbonden zijn. De bidsprinkhaankreeft wordt ook wel mantis garnaal genoemd en telt wel meer dan 400 soorten.
KG

Omschrijving

De bidsprinkhaan komt voor over de hele wereld en leeft voornamelijk op rotsachtige bodems in de warmere wateren tot een diepte van 1500m. Deze bidsprinkhaankreeft komt voor in de Middellandse Zee, maar wordt het meest gevangen in de Adriatische Zee waar dit beestje cigale genoemd wordt. De bidsprinkhaan kan een lengte van 25cm behalen, is bruin/grijs van kleur (er zijn ook kleurrijke exemplaren), heeft het uiterlijk van een garnaal, maar is daar geen familie van. De bidsprinkhaan behoort tot de familie van de kreeftachtigen. De bidsprinkhaankreeft is een zeer agressief beestje die met zijn krachtige voorpoten een prooi in een keer �knock out� kan slaan. De bidsprinkhaan heeft op de staart twee grote donkere vlekken, die suggereren dat daar zich de ogen bevinden. De belager denkt dat dit zijn kop is, maar als deze wil toeslaan komt hij meestal bedrogen uit. Op de staart zitten grote scherpe stekels, de belager kan zich daaraan verwonden. De bidsprinkhaan heeft ook een stevig pantser met aan de buikzijde scherpe punten. De Japanners noemen de bidsprinkhaan 'Shako'.

Productinformatie

Brand: Jan van As
Product code: 410700_KG_KG
Bewaaradvies Koel bewaren. 0­°C. tot 4°C. maximaal 6°C.

Seizoen

MSH001

Alternatieven

Een goed alternatief voor de bidsprinkhaan is de langoustine.

Herkomst

Vangstgebied FAO 37
Herkomst Middellandse Zee, Adriatische Zee.

Vangsttechniek

Bidsprinkhaankreeft wordt gevangen doormiddel het gebruik van de boomkor techniek of de enkelvoudige trawlmethode. De bidsprinkhaan is bijvangst.

Gastronomie

De bidsprinkhaan is vooral in de mediterrane keuken zeer geliefd. De smaak van het vlees is iets zoetig. De kreeft is moeilijk te pellen. Bidsprinkhaankreeft kun je bakken, grillen, stomen en deze kan zelfs, mits zeer vers, rauw worden geconsumeerd.

Beschikbaarheid

Je kunt de bidsprinkhaan het beste consumeren in de periode vanaf juli tot en met maart. Het seizoen waarin de bidsprinkhaan haar eitjes afzet is van april tot en met juni.

Allergenen

Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten

Kreeft en producten van Kreeft M

Voedingswaarden per 100 gram

Energie (kJ) 416.00
Energie (kcal) 109.00
Vet (gram) 1.75
Verzadigd vet (gram) 0.35
Suiker (gram) 0.05
Zout (gram) 1.13
Cholestoreol (gram) 4.46
Proteinen (gram) 18.90

Tip

Bidsprinkhaan gaat snel achteruit in kwaliteit. Als je twijfelt of de bidsprinkhaan wel vers is, kijk dan naar de kop. Als de kop zwarte vlekken vertoont en plakkerig aanvoelt dan is deze niet meer vers.