Caviar imperial royal catch nr. 1 - 125gr

De Perzische steur is beter bekend als de Black nosed Asetra, die op haar beurt de Karabarun is genaamd. Deze steur komt voornamelijk voor aan de Iraanse kust van de Kaspische-zee

Omschrijving

Dit exemplaar heeft een sterke gelijkenis met de Asetra, en wordt wel eens gezien als het kleine broertje. Dit heeft niets met de grote te maken, maar is voor sommige een mindere soort. Een zeer onterechte gedachte want ook de Karabarun is een wonder der natuur, deze heeft een grote gastronomische waarde. De Karabarun kan een lengte van ruim 2 m behalen met een gewicht van 150 kg. Het grote verschil met de Asetra, is uiterlijk te herkennen aan de kop, deze is zoals zijn benaming luid, ‘blacknose’. De Perzische steur komt van oorsprong voor ten zuiden van de Kaspisch Zee en is tegenwoordig een zeldzaamheid geworden. Staat daarom ook op de rode lijst van IUNC. De Karabarun houdt zich op in brakwater en trekt de rivieren op om zich voor te planten. De Karabarun is geslachtsrijp na 14 jaar, en zet haar eitjes af in de maanden April tot aan September. De kuit (kaviaar) van de Karabarun heeft de benaming Imperial, deze behoort tot de alle beste kwaliteiten die men kan verkrijgen. De korrel (eitje) heeft een diameter van 3 – 4 mm en is stevig te noemen. Opmerkelijk is de kleur van deze kaviaar, deze is geelbruin tot goudachtig gekleurd. De weelderige smaak kan men het best omschrijven als licht gekruid en nootachtig. De geschiedenis verteld ons dat de Imperial kaviaar zeer gewild is bij Vorstenhuizen omdat deze kaviaar een goudachtige kleuring bezit.

Productinformatie

EAN Code: 600013_STUK
Brand: Jan van As
Product code: 600013_STUK
TECHNIEK AQUACULTURE

Seizoen

CAV004

Alternatieven

Zeer exclusieve alternatieven zijn de Beluga of de sevruga. Kaviaar heeft geen ongebruikelijke ingrediënten, ingewikkelde manipulaties en geen uitgebreide gerechten nodig. Kwaliteit wordt niet bepaald door prijs, maar door smaak. En aangezien bekend is dat de smaken anders zijn, is er een hele reeks voortreffelijke kuitkwaliteiten, van steur tot Keta-zalm en snoek tot forel.

Herkomst

Herkomst Duitsland

Vangsttechniek

De steuren worden gekweekt in bassins op het land. Kwekerijen zitten onder anderen in België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Amerika, en China.

Gastronomie

Met een lepeltje leg je een klein schepje op de muis van je gebalde vuist en lik je de kaviaar tegen je gehemelte.

Beschikbaarheid

Vandaag de dag wordt het 'zwarte goud' gekweekt, waardoor het dus het gehele jaar door geconsumeerd kan worden. Sinds 2010 is het vangen van wilde steur, het verhandelen en/of in het bezit hebben van wilde kaviaar verboden. Het verhandelen en/of in bezit hebben van wilde kaviaar is een economisch delict waar hoge straffen op staan. Daarom bestaan er nu speciale kwekerijen. Experts hebben ervoor gezorgd dat de leefomgeving in deze kwekerijen dusdanig goed is dat er bijna geen verschil te proeven is tussen wild of kweek.

Allergenen

Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten

Vis en producten op basis van vis M

Voedingswaarden per 100 gram

Energie (kJ) 1322.00
Energie (kcal) 316.00
Vet (gram) 20.80
Verzadigd vet (gram) 5.50
Suiker (gram) Yes
Zout (gram) 3.50
Koolhydraten 3.80
Proteinen (gram) 28.40
Energie kcal 316.00
Waarvan verzadigd vet 55.00
Vet totaal 208.00
Energie kJ 1.32
Zout 35.00
Koolhydraten totaal 38.00
Waarvan suikers Yes
Waarvan suikers Yes
Eiwit totaal 284.00

Tip

Om de smaak niet te schaden, mag de kaviaar vooral niet in contact komen met metaalsoorten. Een glazen, gouden of ivoren lepeltje is ideaal. Verse kaviaar is geurloos.