Caviar Beluga 30 Gr

Uit de familie van de steurachtigen is de Beluga het beroemdst geworden door haar kuit dat wij kennen als caviaar. De Beluga is de enige carnivoor van alle steursoorten. Deze steur is tevens het grootst, en is het meest waardevol te noemen in vergelijking met haar soortgenoten. De beluga komt voor in de zeer zoute kustwateren van de Kaspische Zee maar je kan deze ook aantreffen in de Adriatische Zee. De kleur in donker grijs tegen het zwarte aan en de korrel grote is 2,5 tot 3 mm.

Omschrijving

Uit de familie van de steurachtigen is de Beluga het beroemdst geworden door haar kuit dat wij kennen als caviaar. De Beluga is de enige carnivoor van alle steursoorten. Deze steur is tevens het grootst, en is het meest waardevol te noemen in vergelijking met haar soortgenoten. De beluga komt voor in de zeer zoute kustwateren van de Kaspische Zee maar je kan deze ook aantreffen in de Adriatische Zee. Beluga steur uit de Kaspische Zee wordt wel 9 meter lang, kan 1500 kilo wegen en wordt gemakkelijk 100 jaar. Beluga en zwemt tot op een diepte van 180 m en komt hoofdzakelijk voor in zoet en brakwater. De beluga heeft een overwegend grijze/ groene kleur met een witte buikzijde. Kenmerkend is de snuit van deze vis. Aan de onderzijde van de snuit bezit de steur een ‘snor’. Dit zijn baarddraden die de steur het opsporen van voedsel vergemakkelijkt. Met haar tandenloze mond zuigt ze alles naar binnen wat haar in de buurt komt. Haar zuigvermogen is zodanig sterk dat zij vaak grote vissen als de karper naar binnen zuigt. De beluga is een sluwe roofvis, en voed zich met ansjovis, wijting, maar ook schaaldieren en schelpdieren staan op het menu. De beluga gaat eitjes produceren als deze een leeftijd van minimaal 15 jaar bereikt In de maand mei zet de beluga haar eitjes af. De caviaar van de beluga is het meest delicaat in haar soort en is zeer exclusief. Deze exclusieve eitjes zijn zilvergrijs tot zwart van kleur. De korrel grootte (eitje) heeft een diameter van 2,5 tot 4.5 mm. Opmerkelijk is, des te groter de eitjes, des te hoger de prijs. De kleur van de kaviaar is ook sterk prijsbepalend. Beluga kaviaar is een der duurste ter wereld. De uitgesproken sublieme smaak kan je het best omschrijven als verfijnd en romig.

Productinformatie

EAN Code: 600042_STUK
Brand: Jan van As
Product code: 600042_STUK
TECHNIEK AQUACULTURE

Seizoen

CAV001

Alternatieven

Als alternatief kun je de Imperial en de Almas caviaar gebruiken. Kaviaar heeft geen ongebruikelijke ingrediënten, ingewikkelde manipulaties en geen uitgebreide gerechten nodig. Kwaliteit wordt niet bepaald door prijs, maar door smaak. En aangezien bekend is dat de smaken anders zijn, is er een hele reeks voortreffelijke kuitkwaliteiten, van steur tot keta-zalm en snoek tot forel.

Herkomst

Vangstgebied FAO 27
Herkomst Duitsland

Vangsttechniek

De steuren worden gekweekt in bassins op het land. Kwekerijen zitten onderanderen in België, Duitsland, Frankrijk , Spanje, Italië, Amerika, en China.

Gastronomie

Hoewel deze caviaar is gekweekt is hij bijna niet van de wilde vangst te onderscheiden.

Beschikbaarheid

Sinds 1998 staat de steur op de lijst van de bedreigde diersoorten. Tegenwoordig worden de steuren gekweekt, dus kan je het hele jaar deze luxueuze caviaar consumeren.

Allergenen

Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten

Vis en producten op basis van vis M

Voedingswaarden per 100 gram

Energie (kJ) 1099.00
Energie (kcal) 262.00
Vet (gram) 17.80
Verzadigd vet (gram) 4.10
Suiker (gram) 0.20
Zout (gram) 3.60
Koolhydraten 2.10
Proteinen (gram) 23.80
Energie kJ 1.10
Energie kcal 262.00
Waarvan verzadigd vet 41.00
Vet totaal 178.00
Waarvan suikers 2.00
Zout 36.00
Koolhydraten totaal 21.00
Eiwit totaal 238.00

Tip

"Om de smaak niet te schaden, mag de caviaar vooral niet in contact komen met metaalsoorten. Een glazen, gouden of ivoren lepeltje is ideaal. Om te bepalen of de caviaar vers is, ruik je na het genieten aan je hand. Deze zou geurloos gebleven moeten zijn. Met andere woorden, van de caviaar mag geen vissige nasmaak op je hand achterblijven. Na opening blijft het nog 3 dagen goed. Als je de caviaar bewaard tussen de +2 °C en +7 °C blijft het 2,5 tot 3 maanden goed."