Carusi

Carusi

Murice is een slakachtige, deze ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook erg lekker. Murice is haar Italiaanse benaming. In het Nederlands is deze beter bekend als de brandhoren of als de puperslak.
STUK 1000GRAM

Omschrijving

Murice is een slakachtige, deze ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook erg lekker. Murice is haar Italiaanse benaming. In het Nederlands is deze beter bekend als de brandhoren. De Murice komt voor in de Middellandse zee en leeft tot op een diepte van 20 m. De Murice kan 6 tot 10 cm groot worden en heeft een kenmerkende variable schelp met bobbels en stekels. De Murice prefereert zandbodems. Meestal komt dit schelpdier als bijvangst op de markt en hoort levend te worden verhandeld. Eenmaal dood is consumptie een groot risico.

Productinformatie

Brand: Jan van As
Product code: 400300_STUK_1000GRAM
Bewaaradvies Gekoeld bewaren. 0­°C. tot 4°C. Niet consumeren na uiterste houdbaarheid.

Seizoen

PDM001

Alternatieven

Een goed alternatief voor de murice is de wulk of bulot.

Herkomst

Vangstgebied FAO 37
Herkomst Middelandse-Zee, oostelijk deel van de Atlantische Oceaan, westelijk deel van de Indische Oceaan

Vangsttechniek

De Murice wordt voor commerci�le doeleinden gekweekt in bassins.

Gastronomie

Dit exemplaar is uitermate geschikt voor een fruit de mer plateau en heeft een zeer decoratieve waarde. Murice heeft redelijk veel vlees, maar is wel iets taai.

Beschikbaarheid

Murici kan je bijna het hele jaar eten. De beste periode om te eten is in de maanden augustus tot einde februari. In de wintermaanden in de aanvoer zeer matig.

Allergenen

Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten

Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren M

Voedingswaarden per 100 gram

Energie (kJ) 332.00
Energie (kcal) 72.00
Vet (gram) 2.50
Verzadigd vet (gram) 0.00
Suiker (gram) 0.00
Zout (gram) 0.60
Cholestoreol (gram) 2.20
Proteinen (gram) 10.20

Tip

Controleer altijd of de murice vers is. Geef dan een tik op de voet van de schelp. Trekt deze zich in de schelp terug dan is de Murice levend. Spoel de schelp nooit in zoetwater, maar neem gezuiverd zeewater of neem 30 gr zeezout op 1 liter water.