
Brown Grouperfilet met vel
Deze vis wordt in Europa ook wel cherne genoemd. Dit exemplaar is een grouper en stamt uit de grote familie van de baarsachtigen. Cherne is een diepzee vis en leeft tot op een diepte van 500 m.
Omschrijving
Deze vis wordt in Europa ook wel cherne genoemd. Dit exemplaar is een grouper en stamt uit de grote familie van de baarsachtigen. Cherne is een diepzee vis en leeft tot op een diepte van 500 m. Cherne (ook wel wrakvis genaamd) kan monsterlijk groot worden en kan een lengte van 130 cm behalen met een gewicht van 100 kg. De cherne komt voor in de Atlantische Oceaan van Engeland tot aan Zuid-Afrika en van Canada tot aan Brazilië en Australië. Ook in de Middellandse Zee is deze vis geen onbekende. Cherne heeft een fantastisch uiterlijk met opmerkelijk grote stekels op haar kop. De vis is overwegend donkergrijs van kleur met een aantal op rij gesteende schubben.
Productinformatie
EAN Code: | 164040_KG_KG |
---|---|
Brand: | Jan van As |
Product code: | 164040_KG_KG |
TECHNIEK | CATCH_ZONE |
Seizoen

Alternatieven
Een goed alternatief voor de cherne is de hapuka of de mero. |
Herkomst
Herkomst | Atlantische Oceaan, Middelandse Zee, Indische Oceaan en de Stille Oceaan. |
---|---|
Vangstgebied | FAO 27,21,31,37,41,47,51,57,77 |
Vangsttechniek
Cherne is een geweldige vis. Zeer mooie exemplaren zijn afkomstig uit Nieuw-Zeeland, Australi� en uit de Azores alwaar deze hoofdzakelijk met de Pole & Line worden bevist. Exemplaren uit Nieuw-Zeeland worden direct na vangst met een pin in de kop gestoken zo dat deze direct dood is. Deze Japanse methode wordt Ikijime genoemd en is zeer bevorderlijk voor de kwaliteit. |
Gastronomie
Cherne is een van de best smakende vissen ter wereld. Deze grouper heeft een grove stevige structuur en heeft qua smaak veel weg van de zeebaars. Je kunt de cherne bakken, grillen, stomen, zouten en frituren. |
Beschikbaarheid
Het seizoen waarin deze vis haar eitjes afzet is afhankelijk van het gebied. Exemplaren uit de Azores zetten hun eitjes af in de maanden augustus tot en met september. Je kunt deze vis het beste eten in de maand november tot en met juli. |
Allergenen
Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten
Vis en producten op basis van vis | M |
---|
Voedingswaarden per 100 gram
Waarvan verzadigd vet | 0.50 |
---|---|
Vet totaal | 1.50 |
Koolhydraten totaal | 0.00 |
Zout | 0.10 |
Waarvan suikers | 0.00 |
Energie kcal | 128.00 |
Energie kJ | 534.00 |
Eiwit totaal | 26.40 |
Tip
Cherne is een delicatesse. Het is een kostbare vis, kies daarom altijd verse exemplaren en let op het juiste seizoen. Waarom? Tijdens de ei afzetting veranderd de structuur van de vis en wordt deze vaak droog. |