Bluefin buikstuk toro met vel AFM vers 藍鰭金槍魚魚腩

De buik van de shockfresh tonijn wordt in het Japans Toro genoemd, het betekent "zachtheid". De buik bevindt zich in de centrale zone van de blauwvintonijn. Toro wordt het meest gewaardeerd door chef-koks en is het icoon van echte blauwvintonijn, waardoor het zich onderscheidt van andere soorten met een mindere culinaire waarde.

Omschrijving

De buik van de shockfresh tonijn wordt in het Japans Toro genoemd, het betekent "zachtheid". De buik bevindt zich in de centrale zone van de blauwvintonijn. Toro wordt het meest gewaardeerd door chef-koks en is het icoon van echte blauwvintonijn, waardoor het zich onderscheidt van andere soorten met een mindere culinaire waarde. Omdat het het deel is met het hoogste gehalte aan onverzadigd vet (Omega 3), is het ook de roze en zachtste snit van een blauwvintonijn. Toch zijn er enkele varianten. Vetgemeste tonijn heeft een hoog en rijk vetgehalte, wilde tonijn heeft minder vet. Elke buik heeft een zacht en stevig deel. Als de Toro een hoog vetgehalte bezit, wordt deze Otoro genoemd. Het vetpercentage kan oplopen tot wel 20 % .Pas op; vanwege het hoge vetgehalte is de houdbaarheid kort.

Productinformatie

EAN Code: 150054_KG_KG
Brand: Jan van As
Product code: 150054_KG_KG
TECHNIEK AQUACULTURE

Seizoen

BFN010

Alternatieven

De verse variant is het alternatief.

Herkomst

Herkomst Middelandse Zee.
Vangstgebied FAO 37.1.1.

Vangsttechniek

Voor het mesten gebruikt men wilde bluefin tonijn, deze wordt gevangen met de purse-seine of met de bekende tuna trap gedurende het seizoen waarin de bluefin de Europese wateren binnenkomt. Deze wilde tonijn wordt in bassins losgelaten en gemest met makreel, inktvis en haring. Een goede kweker geeft hoofdzakelijk verse vis. Tonijn is een snelgroeiende vis. Als deze in ideale omstandigheden opgroeit kan de tonijn per jaar met 60% in gewicht toenemen.

Gastronomie

De gemeste bluefin tonijn is bij uitstek geschikt voor de betere (Aziatische) keuken. Je kunt deze variant het beste rauw serveren. Verhitten niet gebruikelijk, maar kan wel.

Beschikbaarheid

Is het gehele jaar door verkrijgbaar. Maar rond juni, juli is de tonijn minder van kwaliteit. Dit heeft te maken met de voortplanting cyclus.

Allergenen

Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten

tonijn en producten op basis van tonijn M

Voedingswaarden per 100 gram

Waarvan suikers 0.10
Energie kcal 95.00
Waarvan verzadigd vet 0.11
Vet totaal 0.83
Eiwit dierlijk 2188.00
Koolhydraten totaal 0.10
Zout 0.32
Waarvan suikers 1.00
Energie kJ 404.00
Eiwit totaal 21.80

Certificering

Nee

Tip

Vette tonijn laat zich lastig invriezen. Het is raadzaam deze in te vriezen op een temperatuur van -60 graden. Op deze manier is hij na te zijn ontdooid, niet van vers te onderscheiden.