Ansjovis

Ansjovis stamt uit een grote familie en komt over de hele wereld voor. Ansjovis is een klein visje dat vergeleken kan worden met een sardine, maar de ansjovis is geen familie van de sardine. De ansjovis is vooral bekend in het zuiden van Europa. Ook in Nederland wordt de ansjovis bevist. Dit is slechts periodiek en seizoensgebonden.

Omschrijving

Ansjovis stamt uit een grote familie en komt over de hele wereld voor. Ansjovis is een klein visje dat vergeleken kan worden met een sardine, maar de ansjovis is geen familie van de sardine. De ansjovis is vooral bekend in het zuiden van Europa. Ook in Nederland wordt de ansjovis bevist. Dit is slechts periodiek en seizoensgebonden. Dit exemplaar komt voor in de wateren van Zuid-Spanje, beter gezegd de Golf van Cadiz. Ansjovis kan 20 cm groot worden en zwemt tot op een diepte 400 m. Ansjovis heeft een klein smal kopje met een kenmerkende korte onderkaak. De bovenzijde van de vis heeft een donker blauw / zwarte kleur uitlopend naar een zilverkleurige buikzijde.

Productinformatie

EAN Code: 181003_KG_KG
Brand: Jan van As
Product code: 181003_KG_KG
TECHNIEK MARINE_FISHERY

Seizoen

ANS001

Alternatieven

Als je geen verse ansjovis kunt krijgen biedt wellicht de ingeblikte of gemarineerde ansjovis uitkomst. Hoewel de sardine een totaal ander visje is kan zij wel een alternatief vormen.

Herkomst

Vangstgebied FAO 27
Herkomst North-East Atlantic Ocean

Vangsttechniek

Ansjovis wordt in Nederland kleinschalig bevist met een al eeuwen oude methode, de weervisserij techniek. De techniek die de visser in de Golf van Biskaje toepast is het gebruik van de purse seine methode. Men kan ook gebruik maken van de enkelvoudige trawl of de ringzegen.

Gastronomie

Verse ansjovis is een streling voor de tong. Ansjovis leent zich goed in allerlei gerechten en het is simpel om er iets moois van te maken. Ansjovis kan zelfs rauw worden gegeten, olijfolie met een snufje zeezout doet al wonderen. Ansjovis heeft een karakteristieke smaak en verdiend een beter lot in de gastronomie. Ansjovis kan je rauw eten, roken, drogen en conserveren.

Beschikbaarheid

Ansjovis die voorkomt in de Golf van Cadiz en in de Noordzee plant zich voort in de maanden juni tot augustus. De Ansjovis kan het beste gegeten worden tussen september en mei.

Allergenen

Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten

Vis en producten op basis van vis M

Voedingswaarden per 100 gram

Waarvan suikers Yes
Waarvan verzadigd vet 164.00
Energie kcal 129.00
Eiwit totaal 186.00
Koolhydraten totaal Yes
Zout 18.00
Toegevoegd Suiker Yes
Energie kJ 541.00
Toegevoegd Zout Yes
Vet totaal 607.00

Tip

Ansjovis is een betaalbaar visje, maar let erop dat deze goed vers is. Als de kop roodgekleurd is en de buikjes zijn kapot, dan kan je ze beter niet kopen.