Amandes

Amandes

Amandes is de Franstalige benaming voor dit tweekleppig schelpdier. Internationaal wordt dit schelpdier ook Dog Cockle of Bittersweet genoemd. Amandes kan een doorsnede behalen van 10 cm en heeft een bruin gemarmerd uiterlijk vandaar dat dit exemplaar in het Nederlands ook wel marmerschelp wordt genoemd.

Omschrijving

Amandes is de Franstalige benaming voor dit tweekleppig schelpdier. Internationaal wordt dit schelpdier ook Dog Cockle of Bittersweet genoemd. Amandes kan een doorsnede behalen van 10 cm en heeft een bruin gemarmerd uiterlijk vandaar dat dit exemplaar in het Nederlands ook wel marmerschelp wordt genoemd. Amandes is een zeer stevig schelpdier en bezit een relatief dikke schelp waarin zich het vlees bevindt. Amandes vind je in de wateren van de Middellandse Zee en aan de kust van de Atlantische-oceaan tot op een diepte van 20 cm. Amandes is vers verkrijgbaar maar is lastig levend te houden.

Productinformatie

EAN Code: 400210_STUK_1000GRAM
Brand: Jan van As
Product code: 400210_STUK_1000GRAM
TECHNIEK MARINE_FISHERY

Seizoen

AGG001

Alternatieven

Een goed alternatief voor de Amandes is de Clam.

Herkomst

Herkomst Kanaal tussen Frankrijk en England
Vangstgebied FAO 27

Vangsttechniek

Dreggen

Gastronomie

Amandes bezit stevig vlees en is zoet van smaak. Verse exemplaren kun je rauw consumeren, als je dit schelpdier gaat koken is het raadzaam dit kort te doen anders wordt deze erg taai. Amandes kun je bakken, stomen en koken.

Beschikbaarheid

De beste periode om de amandes te eten is september tot eind mei/juni. Amandes kan zich meerdere keren per jaar voortplanten. Van juni tot en met augustus zijn amandes kwalitatief veel minder van kwaliteit.

Allergenen

Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten

Weekdieren en producten op basis van weekdieren M
Schaal- en schelpdieren M

Voedingswaarden per 100 gram

Vet totaal 1.00
Koolhydraten totaal 4.00
Zout 0.70
Waarvan suikers 0.00
Energie kcal 65.00
Waarvan verzadigd vet 0.40
Energie kJ 275.00
Eiwit totaal 10.00

Tip

Controleer altijd of de amande vers is. Staat de schelp iets open, geef dan een tik op de schelp. Sluit deze zich, dan is de schelp levend. Spoel de schelp nooit in zoetwater maar neem het liefst gezuiverd zeewater of neem 30 gr zeezout op 1 liter water.