
Amandes
Amandes is de Franstalige benaming voor dit tweekleppig schelpdier. Internationaal wordt dit schelpdier ook Dog Cockle of Bittersweet genoemd. Amandes kan een doorsnede behalen van 10 cm en heeft een bruin gemarmerd uiterlijk vandaar dat dit exemplaar in het Nederlands ook wel marmerschelp wordt genoemd.


Omschrijving
Amandes is de Franstalige benaming voor dit tweekleppig schelpdier. Internationaal wordt dit schelpdier ook Dog Cockle of Bittersweet genoemd. Amandes kan een doorsnede behalen van 10 cm en heeft een bruin gemarmerd uiterlijk vandaar dat dit exemplaar in het Nederlands ook wel marmerschelp wordt genoemd. Amandes is een zeer stevig schelpdier en bezit een relatief dikke schelp waarin zich het vlees bevindt. Amandes vind je in de wateren van de Middellandse Zee en aan de kust van de Atlantische-oceaan tot op een diepte van 20 cm. Amandes is vers verkrijgbaar maar is lastig levend te houden.
Productinformatie
EAN Code: | 400210_STUK_1000GRAM |
---|---|
Brand: | Jan van As |
Product code: | 400210_STUK_1000GRAM |
TECHNIEK | MARINE_FISHERY |
Seizoen

Alternatieven
Een goed alternatief voor de Amandes is de Clam. |
Herkomst
Herkomst | Kanaal tussen Frankrijk en England |
---|---|
Vangstgebied | FAO 27 |
Vangsttechniek
Dreggen |
Gastronomie
Amandes bezit stevig vlees en is zoet van smaak. Verse exemplaren kun je rauw consumeren, als je dit schelpdier gaat koken is het raadzaam dit kort te doen anders wordt deze erg taai. Amandes kun je bakken, stomen en koken. |
Beschikbaarheid
De beste periode om de amandes te eten is september tot eind mei/juni. Amandes kan zich meerdere keren per jaar voortplanten. Van juni tot en met augustus zijn amandes kwalitatief veel minder van kwaliteit. |
Allergenen
Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten
Weekdieren en producten op basis van weekdieren | M |
---|---|
Schaal- en schelpdieren | M |
Voedingswaarden per 100 gram
Vet totaal | 1.00 |
---|---|
Koolhydraten totaal | 4.00 |
Zout | 0.70 |
Waarvan suikers | 0.00 |
Energie kcal | 65.00 |
Waarvan verzadigd vet | 0.40 |
Energie kJ | 275.00 |
Eiwit totaal | 10.00 |
Tip
Controleer altijd of de amande vers is. Staat de schelp iets open, geef dan een tik op de schelp. Sluit deze zich, dan is de schelp levend. Spoel de schelp nooit in zoetwater maar neem het liefst gezuiverd zeewater of neem 30 gr zeezout op 1 liter water. |