
Alikruiken middel 1kg
Een slakachtige die zeer bekend is in onze lage landen is de alikruik. Dit is tevens de kleinste slakachtige die geschikt is voor consumptie.


Omschrijving
Een slakachtige die zeer bekend is in onze lage landen is de alikruik. Dit is tevens de kleinste slakachtige die geschikt is voor consumptie. Alikruiken komen voor op meerdere plaatsen in de wereld. Grotere exemplaren zijn te vinden in Ierland en Schotland, maar ook aan de oostkust van Amerika. Alikruiken worden ook wel kreukels of krukel genoemd, je kan deze aantreffen tussen de hoog en laagwaterlijn, alwaar deze zich hecht op schorren en steenglooiingen. De alikruik bezit een donkerbruin gekleurde schelp die een lengte van 2 cm kan bereiken. Het slakje kan zich geheel terug trekken in de schelp en deze afsluiten met een soort deksel, dat is tevens zijn voet. Alikruiken tref je in Nederland het meest aan in de wateren van de Oosterschelde. Kenmerkend is dat dit schelpdier vooral goed gedijd in brakwater. Wilde vangsten zijn arbeidsintensief vandaar dat men de alikruik tevens kweekt.
Productinformatie
EAN Code: | 400140_STUK |
---|---|
Brand: | Jan van As |
Product code: | 400140_STUK |
TECHNIEK | MARINE_FISHERY |
Seizoen

Alternatieven
Kan je de alikruik niet bemachtigen verkies dan haar grote broer de wulk. |
Herkomst
Herkomst | Ierse Zee |
---|---|
Vangstgebied | FAO 27 |
Vangsttechniek
De alikruik wordt nog steeds op veel plaatsen met de hand geraapt en dat is monnikenwerk. Tegenwoordig wordt de alikruik ook op commerci�le basis gekweekt. |
Gastronomie
Grote liefhebbers van de alikruik zijn te vinden in Belgi� en Frankrijk, vandaar dat de export van alikruiken naar onze Bourgondische zuiderburen groot is. Alikruiken zijn smakelijke slakjes die goed betaalbaar zijn. Het nadeel is dat de alikruik relatief weinig vlees bevat en je veel moeite moet doen voor een maaltijd. De alikruik is uitermate geschikt voor een fruit de mer. |
Beschikbaarheid
Het seizoen waarin de alikruik zich voortplant is hoofdzakelijk in de maand maart tot en met juni. De beste tijd om de alikruik te consumeren is van juli tot en met februari. |
Allergenen
Z = zonder, M = met, K = kan sporen bevatten
Weekdieren en producten op basis van weekdieren | M |
---|---|
Schaal- en schelpdieren | M |
Voedingswaarden per 100 gram
Vet totaal | 0.30 |
---|---|
Koolhydraten totaal | 4.00 |
Zout | 0.05 |
Waarvan suikers | 0.00 |
Energie kcal | 60.00 |
Waarvan verzadigd vet | 0.00 |
Energie kJ | 252.00 |
Eiwit totaal | 10.00 |
Tip
Verse alikruik heeft een frisse zeelucht. |