Go to Top

Links over duurzame vis

Wilt u op de hoogte blijven over vis in de breedste zin van het woord? Hier vindt u een aantal links waar u interessante informatie kunt vinden over bijvoorbeeld duurzame vis.

Stichting Vis&Seizoen

Het principe van “Eet vis wanneer het verantwoord is en blijf er vanaf als deze met de voortplanting bezig is”, ontwikkeld door Wim en Willy van As. Stichting Vis&Seizoen wil bijdragen aan behoud en herstel van de visbestanden. Stimuleren van duurzame visvangst in het juiste seizoen is hierbij het uitgangspunt.

Zalmhuis Steur

Traditioneel vakmanschap wordt hier gecombineerd met moderne technologie en optimale hygiëne

MSC

Een wereldwijde organisatie die samenwerkt met vissers, de visverwerkende industrie en –handel, wetenschappers, natuur- en milieuorganisaties en de consument om de meest milieuvriendelijke keuze voor vis en visproducten te promoten. Alleen producten uit duurzame en goed beheerde visserijen mogen het blauwe MSC logo dragen.

ASC

ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council. Het is vergelijkbaar met het MSC-keurmerkvoor wilde vis, alleen het ASC-keurmerk is bedoeld voor kweekvis. Het heeft als doel de invloed van het kweken van vis op het milieu te verlagen.

VISwijzer

De VISwijzer geeft een oordeel over de duurzaamheid van vissen en schaal- en schelpdieren. Dit oordeel is gebaseerd op de ‘common methodology’ een methode om duurzaamheid te scoren.

ASMI

ASMI is een publiek-private samenwerking tussen de staat Alaska en de Alaska visindustrie. Opgericht om de economische ontwikkeling van deze hulpbron te bevorderen. ASMI speelt een belangrijke rol in de herpositionering van Alaska’s visindustrie in de competitieve markt van de levensmiddelenindustrie.

Green Key

Green Key is het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. Bedrijven met een Green Key keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Zij gaan daarbij een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist.

Culinaire Saisonnier
Hét seizoensmagazine voor de professionele gastronomische sector, fanatieke kookamateurs en doorwinterde epicuristen.

De Visfederatie
Een overkoepelende organisatie waarin belangrijke regionale handelsorganisaties vertegenwoordigd zijn.

Gastronomisch Gilde
Eén vereniging, het Gastronomisch Gilde, met als doel (aankomende) vakmensen in eten, drinken en gastvrijheid te verenigen, hun belangen te behartigen en te laten presteren in hun vak.

Good Fish Foundation
Good Fish Foundation is een nieuwe stichting, opgericht in juni 2014. Het team achter Good Fish Foundation gaat de VISwijzer in een nieuw jasje stoppen en uitbreiden met nieuwe thema’s zoals illegaal gevangen vis, sociale omstandigheden en traceerbaarheid.

Koninklijke Horeca Nederland
Dé brancheorganisatie voor de horecaondernemer van 20.000 leden.

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Werkt aan de balans tussen voedsel, natuur en landschap en een groene economie. Zij doet dat door vernieuwing te stimuleren, financiële ondersteuning te bieden, richting te geven, regels te stellen en toezicht te houden.

MVO Nederland
Startpagina en wegwijzer voor ondernemend Nederland op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Nederlands Visbureau
De promotieorganisatie voor de gehele Nederlandse vissector.

Stichting de Noordzee
De onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee en een gezonde zee vol vis, dolfijnen en ander leven.

Stichting KMVK
KMVK stimuleert ondernemers in de toerisme- en recreatiebranch duurzaam te ondernemen en te werken aan de kwaliteit en veiligheid van hun accommodaties. Dit doet zij door projecten op te zetten in samenwerking met brancheorganisaties, gemeenten en andere instanties.

SVO/STIVAVI
Vis Opleidingsinstituut dat opleidingen en korte cursussen verzorgd die bestemd zijn voor alle medewerkers uit de visbranche.

Visgilde
Een winkelorganisatie van visspeciaalzaken.

Voedsel en Waren Autoriteit
De overheidsorganisatie die de veiligheid van voedsel en consumentenproducten onderzoekt en bewaakt.

Zwitserleven
“Niet alleen de vis die we verkopen is duurzaam, ook onze relatie met Zwitserleven is dat. We zijn al 38 jaar klant. Het contact is al die tijd goed geweest. Maar sinds twee jaar is het wat intensiever geworden omdat ze sponsor zijn geworden van Vis & Seizoen. Zo laat Zwitserleven zien dat ze duurzaamheid ook belangrijk vinden.”