Go to Top

Historie

Versvishandel Jan van As is een familiebedrijf met een rijke historie. Sinds 1949 leveren we een uitgebreid en kwalitatief hoogwaardig assortiment vis, schaal- en schelpdieren aan horeca, grootverbruikers en detailhandel.

Versvishandel Jan van As, gevestigd op het Food Center in Amsterdam, is één van Nederlands grootste leveranciers van verse vis.

HISTORIE JAN VAN AS

1949
Op 30 december 1949 is ‘Vishandel Gebroeders Van As’ opgericht door Jan van As (zoon van Hendrik en Geertje van As). Het was op de Albert Cuypmarkt in de Amsterdamse Pijp waar de eerste marktkraam stond.

Met de bakfiets door de stad deed Jan de eerste horecaleveranties voor onder andere D’Vijff Vlieghen en Dikker & Thijs.Door de bouw van het Telegraaf gebouw werd de stalling van de bakfietsen in de Smaksteeg verplaatst naar de Binnen Wieringerstraat 4, midden in de Jordaan.

1956
Augustus 1956 treed Jakob van As in dienst, gevolgd door zijn broer Gerrit in 1958 en Wim in 1971.

1964
In dit jaartal trad Jan van As uit de Vishandel en namen zijn zoons (Jakob, Gerrit en Wim van As) het over. De naam werd veranderd in ‘Vishandel Jan van As & Zonen’.

 De zaken gaan goed en nieuwe klanten blijven komen. De Binnen Wieringerstraat wordt uitgebreid met huisnummer 6 om hier de productie te kunnen verwerken. Al gauw blijkt dit door de blijvende groei niet voldoende te zijn. Er wordt gezocht naar een andere (grotere) locatie.

1982
Locaties zoals Amstel en Sloten zijn te ver buiten het centrum dus is er een brief geschreven naar het Marktwezen met de vraag of er voor Vishandel Jan van As & Zonen ruimte is op de vismarkt. Op 2 november 1982 zijn wij verhuisd naar de Centrale Groothandelsmarkt, tegenwoordig beter bekend als Food Center Amsterdam.

In die tussen liggende jaren is er in Huizen een viswinkel gestart, gerund door Jakob van As.

Het gaat erg goed met de vishandel en we groeien flink door. In 1984 komt er een stuk van het gebouw op de Centrale Groothandelsmarkt bij. Een verkooppunt in de Horeca groothandel Kweker Amsterdam en de Kweker Purmerend is de volgende stap.

1990
Op 1 april 1990 wordt de zalmrokerij van de heer Steur overgenomen. Zalmhuis Steur is een volledige dochteronderneming van de inmiddels opgerichte Van As Holding. Zalmhuis Steur is een goed lopend bedrijf, waar op ambachtelijke wijze wordt gerookt.

1995 – 1998
Ook bij de Horeca groothandel Sligro komen er verkooppunten met onze vis. Op 5 oktober 1998 wordt Bos Seafood Blokzijl overgenomen en op 11 november 1998 start Versvishandel Jan van As vestiging Sliedrecht.

De verkoop in de Sligro vestigingen loopt niet helemaal naar wens. De samenwerking is op 6 maart 1999 geëindigd.

2002
Gerrit en Jakob van As zijn inmiddels gestopt met werken en Wim van As werd Algemeen Directeur van Versvishandel Jan van As. Rond deze tijd werden Wijgert van As (zoon van Jakob van As), Jan van As (zoon van Gerrit van As) en Eric van As (zoon Wim van As) mede aandeelhouders van de firma. In 2015 kwam Robbert van As (jongste zoon Wim van As) hierbij.

2004
Vanwege het ruimte gebrek en de groei van de aantal medewerkers, vond er dit jaar een grote verbouwing van het toenmalige pand plaats. Een extra etage voor de kantoren en een compleet nieuwe productieruimte werden er gecreëerd.

2008
Versvishandel Jan van As richt de stichting Vis&Seizoen op, met Wim van As als voorzitter. Het doel van de stichting is om seizoensgebonden visserij en seizoensgebonden consumptie van vis te stimuleren om zo de vispopulaties wereldwijd te helpen behouden en herstellen. Het vergroten van bewustwording bij consumenten en professionals is een belangrijk doel.

2011
In 2011 is er een grote stap gezet. Versvishandel Jan van As is een samenwerking aangegaan met Hanos, de levensmiddelengroothandel voor de horeca. Vanaf dat moment zijn we in volume verdubbeld. Er werken op dat moment zo’n 130 medewerkers bij van As.

2012
Om ons te kunnen onderscheiden van de concurrentie heeft Versvishandel Jan van As naast Vis&Seizoen ook Vis&Inspiratie en Vis&Innovatie opgericht.

2015
Omdat de vishandel op een gegeven moment echt uit de voegen groeide, zagen wij in 2014 de kans om in het oude pand van Rustenburg te treden (op het Food Center). Na een grondige verbouwing van een jaar, hadden wij vanaf februari 2015 ruim 3000m2 tot onze beschikking.

Inmiddels is Versvishandel Jan van As, gevestigd op het Food Center in Amsterdam, één van de grotere leveranciers van verse vis. Het is een uiterst modern bedrijf met een ambachtelijke stijl van werken. Innovatief en vooruitstrevend, maar ook nuchter en met respect voor traditionele waarden.

De bedrijfsvoering is gericht op de hoogst mogelijke gecertificeerde kwaliteitsnormen en milieueisen. Wij besteden veel aandacht aan de opleiding en ontwikkeling van onze medewerkers, zodat zij jou deskundig en professioneel van dienst kunnen zijn.

Versvishandel Jan van As bestaat 65 jaar

Versvishandel Jan van As sinds 1949