Hake fillet with skin portions

Hake fillet with skin portions

Heek behoort tot de schelvisachtigen die weer behoort tot de kabeljauwachtigen. De familie van de heek is groot. Heek is een lange robuuste vis en heeft een afgeplatte kop met zeer scherpe tanden. Deze vis is overwegend grijs/blauw zilverachtig van kleur en kan een lengte van 140 centimeter behalen met een gewicht van wel 15 kilogram. Dit exemplaar wordt ook wel de Europese heek genoemd.

Product Description

Heek behoort tot de schelvisachtigen die weer behoort tot de kabeljauwachtigen. De familie van de heek is groot. Heek is een tamelijk lange robuuste vis en heeft een iets afgeplatte kop met zeer scherpe tanden. Deze vis is overwegend grijs/blauw zilverachtig van kleur en kan een lengte van 140cm behalen met een gewicht van wel 15kg. Dit exemplaar wordt ook wel de Europese heek genoemd. Merluccius merluccius is het enige exemplaar van de familie die in de Europese wateren voorkomt. Deze schitterende vis komt voor ten oosten van de Atlantische Oceaan van IJsland tot aan Noorwegen en ook in de Middellandse Zee. Heek kan men vinden tot op een diepte van 1000m. Heek is een echte zomer vis en als het weer gunstig is kan deze vis ook gevonden worden in de Noordzee. Heek voedt zich met haring, makreel en ansjovis en zelfs met inktvis.

Product information

EAN Code: 129044_STUK_160GRAM
Brand: Jan van As
Product code: 129044_STUK_160GRAM
TECHNIEK MARINE_FISHERY

Seizoen

HKE003

Alternatives

Een goed alternatief is de Zuid-Afrikaanse heek.

Origin

Vangstgebied FAO 27
Herkomst Denemarken,Noorwegen

Fishing technique

De heek wordt gevangen met haken en lijnen, kieuwnetten (staandwant), bodemottertrawls, Schotse zegens en Deense zegens.

Gastronomy

Heek is een ondergewaardeerde vis in de noordelijke delen van Europa. In zuid Europa wordt de vis meer gegeten. De structuur is vrij los en heeft een wit/crèmekleurige filet. Heek kun je bakken, stomen, frituren en grillen.

Availability

Heek kan zich het hele jaar voortplanten. Het seizoen waarin deze vis het meeste kuit schiet is in de periode van januari tot aan juli. Deze heek kan het beste gegeten worden in de maanden mei tot en met december.

Allergens

Allergen description

Vis en producten op basis van vis M

Nutrients

Energie (kJ) 346.00
Energie (kcal) 82.00
Vet (gram) 2.40
Verzadigd vet (gram) 0.60
Suiker (gram) 0.00
Zout (gram) 0.53
Koolhydraten 0.00
Proteinen (gram) 15.10
Energie kJ 346.00
Zout 53.00
Koolhydraten totaal 0.00
Eiwit totaal 151.00
Energie kcal 82.00
Waarvan verzadigd vet 6.00
Vet totaal 24.00
Waarvan suikers 0.00

Certification

Ja

Tip

Heek is van nature een vrij zachte vis, deze kan slap aanvoelen. Het kan daarom lastig zijn om deze vis te fileren of in moten te snijden. Door de heek in te wrijven met een flinke laag zout en vervolgens één dag in de koeling te zetten, stijft de heek op en is hierdoor makkelijker te fileren. Spoel daarna wel grondig het zout eraf en maak de vis droog.