Karper

Karper is een beenvis uit de orde van karperachtigen. De vis kan tot 120 cm lang worden. Wilde karpers zijn van nature aanwezig in rivieren die uitmonden in de Zwarte, Kaspische en Aralmeer.
Sustainable fish icon

Product Description

Karper is een beenvis uit de orde van karperachtigen. De vis kan tot 120 cm lang worden. De karper is herkenbaar aan zijn 4 baarddraden, twee korte op de bovenlip, twee lange in de mondhoeken en de lange rugvin met zeer sterke eerste vinstralen. In de natuur kan hij 30 tot 40 jaar worden. Karper kan het hele jaar door paaien in tropische gebieden van India met pieken in januari-maart en juli-augustus. Het fokken wordt uitgevoerd in hapas, cementtanks of kleine vijvers. Ondergedompelde waterplanten worden gebruikt als substraat voor het leggen van eieren. Als de jongen 4 tot 5 dagen oud zijn, worden ze in kwekerijvijvers opgeslagen.

Product information

EAN Code: 132001_KG_KG
Brand: Jan van As
Product code: 132001_KG_KG
TECHNIEK MARINE_FISHERY

Seizoen

KAC001

Alternatives

Als je geen karper kunt bemachtigen kies voor dan de gewone baars of snoek(baars).

Origin

Herkomst Heel Europa, Zuid Amerika en Aziƫ
Vangstgebied FAO 27

Fishing technique

Kweken, hengel.

Gastronomy

De karper heeft een karakteristieke smaak en is lastig te fileren. De vis wordt vaak verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper gegeten. Ook in Oost-Aziƫ is de vis populair.

Availability

De gekweekte karper is het gehele jaar door verkrijgbaar. Er zijn ook wilde exemplaren, maar deze zijn zeer bedreigd en mogen dus eigenlijk niet verkocht worden.

Allergens

Allergen description

Vis en producten op basis van vis M

Nutrients

Waarvan verzadigd vet 1.00
Vet totaal 4.80
Koolhydraten totaal 0.00
Zout 0.20
Waarvan suikers 0.00
Energie kcal 115.00
Energie kJ 472.00
Eiwit totaal 18.00

Tip

Er zit weinig tot geen wilde vis in het karpervoer. De kweekvijvers hebben daarom dan ook weinig impact op de omgeving ook al wordt het kweekwater geloosd op het oppervlaktewater.