Monkfish fillet w/o skin and fleece port.

Monkfish fillet w/o skin and fleece port.

De zeeduivel is een monsterlijk prehistorische verschijning en kent meerdere soorten. De zeeduivel bezit een grote kop met een indrukwekkend rij zeer scherpe tanden die schuin in de kaak zijn geplant. Zeeduivel wordt ook wel lotte of internationaal monkfish genoemd.

Product Description

De zeeduivel is een monsterlijk prehistorische verschijning en kent meerdere soorten. De zeeduivel bezit een grote kop met een indrukwekkende rij zeer scherpe tanden die schuin in de kaak zijn geplant. Zeeduivel wordt ook wel lotte of internationaal monkfish genoemd en kan een lengte van 2 m behalen met een gewicht van 55 kg. De zeeduivel treft men aan in de Noord-Atlantische wateren van Marokko, IJsland en Noorwegen tot in de Middellandse Zee en zwemt tot op een diepte van 1000 m. Zeeduivel is een echte roofvis die zich verschuilt in zandachtige bodems, in afwachting van zijn prooi. De zeeduivel heeft een kenmerkende tentakel op de kop (soort hengel lijkt het wel) met een uitlopend pluimpje eraan, als hij die heen en weer beweegt lijkt het als of er een klein visje heen en weer zwemt. Het is een soort lokaas en trekt vissen aan. De zeeduivel slaat bliksemsnel toe als er een visje in haar buurt komt. Als je deze vis hanteert, lijkt het net of deze vis een te grote jas aan heeft. Het taaie rubberachtige vel kan je dan ook niet eten, deze moet je altijd verwijderen. De kleur van de huid van deze vis kan iets variƫren, meestal is deze bruin gekleurd met een wit/ grijze buikzijde. De kop van de zeeduivel weegt ongeveer 60% van de vis.

Product information

EAN Code: 121082_STUK_120GRAM
Brand: Jan van As
Product code: 121082_STUK_120GRAM
TECHNIEK MARINE_FISHERY

Seizoen

MOK002

Alternatives

Een alternatief kan de Amerikaanse zeeduivel zijn. Deze is goedkoper dan de Europese variant maar het vlees is droger en is beduidend minder van smaak.

Origin

Vangstgebied FAO 27
Herkomst IJslandse Zee,Barentszee

Fishing technique

Hoogwaardige kwaliteit zeeduivel wordt gevangen doormiddel van het gebruik van de longline en staandwant methode. De zeeduivel uit IJsland draagt het MSC-keurmerk.

Gastronomy

Zeeduivel is een stevige vis met een neutrale smaakbelevenis. De kleur van de filet is room/witachtig van kleur. De huid van deze vis kan met de hand eraf worden getrokken. Als je het vel verwijderd, blijft er een rood/ blauwige vlies achter op de filet. Het vlies is taai. Verwijder het vlies tot dat je een mooi blanke filet verkrijgt. Zeeduivel kun je bakken, grillen en stomen.

Availability

Het seizoen waarin de zeeduivel kuit schiet is in de maanden april tot en met mei. Tijdens deze periode is de zeeduivel kwalitatief het minst. Je kan zeeduivel het beste consumeren in de maanden juni tot en met maart.

Allergens

Allergen description

Vis en producten op basis van vis M

Nutrients

Energie (kJ) 285.00
Energie (kcal) 67.20
Vet (gram) 0.74
Verzadigd vet (gram) 0.20
Suiker (gram) 0.00
Zout (gram) 0.19
Koolhydraten 0.00
Proteinen (gram) 15.10
Vet totaal 74.00
Energie kJ 285.00
Waarvan suikers 0.00
Zout 19.00
Koolhydraten totaal 0.00
Eiwit totaal 151.00
Energie kcal 672.00
Waarvan verzadigd vet 2.00

Tip

Als je de zeeduivel met kop bemachtigt, gooi de kop dan niet weg. De kop van deze vis bezit een paar flinke wangen. Deze kan je eruit snijden. Ook bezit de zeeduivel een smaakvolle lever. Zeeduivel vanuit IJsland heeft een MSC certificaat.