Brill fillet w/o skin from 500-1000gr

Brill fillet w/o skin from 500-1000gr

Griet behoort tot de exclusieve platvis soorten. Griet is een zeer smaakvolle platvis die vaak wordt vergeleken met de tarbot. De verschillen zijn echter groot. Griet heeft een gladde huid in tegenstelling tot de tarbot, deze bezit benige knobbeltjes op de huid. Griet heeft een gladde olijfgroen/ bruine bovenzijde. De onderzijde van de griet is roomwit gekleurd.

Product alternatives

Turbot fillet w/o skin from 600-1000gr Turbot fillet w/o skin from 600-1000gr
article no. 112051_KG_KG | Jan van As
€100.00 /KG
Brill fillet w/o skin from 1-2kg Brill fillet w/o skin from 1-2kg
article no. 115051_KG_KG | Jan van As
€100.00 /KG
Brill fillet w/o skin from 2kg+ Brill fillet w/o skin from 2kg+
article no. 115052_KG_KG | Jan van As
€100.00 /KG
Turbot fillet w/o skin from 1-2kg Turbot fillet w/o skin from 1-2kg
article no. 112052_KG_KG | Jan van As
€100.00 /KG

Product Description

Griet behoort tot de exclusieve platvis soorten. Griet is een zeer smaakvolle platvis. Griet heeft een gladde huid, in tegenstelling tot de tarbot, waarmee zij vaak wordt vergeleken, deze bezit namelijk benige knobbeltjes op de huid. Griet heeft een gladde olijfgroen/ bruine bovenzijde. De onderzijde van de griet is roomwit gekleurd. Griet uit de noordelijke wateren is vaak donkerder van kleur. Griet kan een gewicht van 8 kg behalen met een lengte van 75 cm, echter is dit zeer uitzonderlijk, meestal wordt de griet aangeboden tot max 4 kg. Griet zwemt tot op een diepte van 50m en kan een leeftijd van 6 jaar behalen. Griet komt voor in de Europese wateren van IJsland tot Noorwegen en van Nederland tot in de Middellandse Zee.

Product information

EAN Code: 115050_KG_KG
Brand: Jan van As
Product code: 115050_KG_KG
TECHNIEK MARINE_FISHERY

Seizoen

BRI001

Alternatives

Een goed alternatief is de tarbot, tongschar/neustong of de tong/slibtong.

Origin

Herkomst Noordzee
Vangstgebied FAO 27

Fishing technique

Griet wordt bevist door gebruik van de boomkor, sumwing, pulswing, staandwant, flyshoot en twinrig methode.

Gastronomy

Griet heeft een wit/ crème gekleurde filet en is bijzonder verfijnd van smaak. Griet is zachter van vlees dan de tarbot. Griet heeft een dunne huid, het is mogelijk deze te eten. Het grote voordeel, indien je de visfilet met vel bereid, is dat deze niet uit elkaar valt. Griet kun je bakken, stomen en grillen.

Availability

Griet is het hele jaar verkrijgbaar, echter is dat niet aan te bevelen. De periode waarin deze vis het meest kuit schiet is van maart tot juni. Griet is tijdens deze periode zeer mager, het rendement aan vlees is dan ook laag. Griet is optimaal in de maanden juli tot en met februari.

Allergens

Allergen description

Vis en producten op basis van vis M

Nutrients

Energie kcal 91.00
Waarvan verzadigd vet 1.50
Vet totaal 3.00
Eiwit dierlijk 16.00
Koolhydraten totaal 0.00
Zout 0.80
Waarvan suikers 0.00
Energie kJ 382.00
Eiwit totaal 16.00

Tip

Als je griet in z’n geheel wilt bewaren is het raadzaam om met een stevig mes de graat bij de staart door te snijden. Het bloed loopt eruit, en zo voorkom je dat het bloed doorslaat naar het mooie heldere vlees.