Tuna Bluefin Fillet, With Skin, Fresh

Tuna Bluefin Fillet, With Skin, Fresh

Sekami is de Japanse benaming voor een deel van de rugzijde van de blauwvin tonijn.

Product Description

Sekami is de Japanse benaming voor een deel van de rugzijde van de blauwvin tonijn. De rugzijde kunnen we onder verdelen in 3 delen. Om specifiek te zijn is Sekami het dikke kopstuk van de rugzijde. Deze blauwvintonijn wordt gekweekt, beter gezegd, het is een gemest exemplaar. Er is een groot verschil qua smaak tussen gemeste en wilde tonijn. Gemeste exemplaren zijn culinair gezien beter. Het kopstuk van de rugzijde, beter bekend als Sekami, bezit rood vlees maar bezit ook iets meer pees omdat deze verbonden was aan de nek van de tonijn. Tegen de velzijde kenmerkt de Sekami een laagje Chu. Dat betekent medium zachtheid, vanwege het hogere vetgehalte en lichtere kleur dat zich altijd aan de vel zijde bevindt. Deze diversiteit van kleuren en texturen biedt chefkoks oneindige culinaire mogelijkheden. Tonijn met een laag vetgehalte heeft meer rood vlees (Akami). Tonijn met een hoger vetgehalte heeft ook meer Chu in zich.

Product information

EAN Code: 150157_KG_KG
Brand: Jan van As
Product code: 150157_KG_KG
TECHNIEK AQUACULTURE

Seizoen

BFN025

Alternatives

Eigenlijk is er geen goed alternatief voor bluefin, behalve de vanaf het eitje gekweekte bluefin. Deze is helaas zeer slecht verkrijgbaar. Een beter alternatief zijn eventueel de bevroren delen van de bluefin.

Origin

Vangstgebied FAO 37.1.1.
Herkomst Middellandse Zee.

Fishing technique

Om deze tonijn te vangen maakt men gebruik van de tuna trap of de lucratievere methode de purse seine. De gevangen tonijn wordt vervolgens in bassins losgelaten en gemest met makreel, sardine of haring.

Gastronomy

De rugzijde van de bluefin tonijn bezit verschillende smaaksensaties. Akami is mager, Chu is medium vet. Deze vis is bij uitstek geschikt voor rauwe consumptie.

Availability

Bluefin is het hele jaar verkrijgbaar. Rond juni, juli is de tonijn minder van kwaliteit, dit heeft te maken met de voortplantingscyclus.

Allergens

Allergen description

tonijn en producten op basis van tonijn M

Nutrients

Energie (kJ) 601.90
Energie (kcal) 144.00
Vet (gram) 4.90
Verzadigd vet (gram) 1.26
Suiker (gram) 0.00
Zout (gram) 0.98
Koolhydraten 0.00
Proteinen (gram) 23.33
Energie kJ 6019.00
Energie kcal 144.00
Waarvan verzadigd vet 1257.00
Vet totaal 49.00
Waarvan suikers 0.00
Zout 975.00
Koolhydraten totaal 0.00
Eiwit totaal 2333.00

Tip

Als je de rugzijde verdeeld in stukken let dan goed op. Bezit de filet een parelmoerachtige gloed, dan heeft de vis stress gehad. Dit heeft ernstige invloed op de houdbaarheid en smaak.