
Bluefin tonijn buikzijde met vel Haranaka 藍鰭金槍魚魚肚
Harakana is de Japanse benaming voor een deel van de buikzijde van de blauwvin tonijn.
Product Description
Harakana is de Japanse benaming voor een deel van de buikzijde van de blauwvin tonijn. De buikzijde kunnen we onder verdelen in 3 delen. Om specifiek te zijn is Harakana het middenstuk van de buikzijde. Deze blauwvin tonijn wordt gekweekt, beter gezegd, het is een gemest exemplaar. Er is een groot verschil qua smaak tussen gemeste en wilde tonijn. Gemeste exemplaren zijn culinair gezien beter. Het middenstuk van de buikzijde, beter bekend als Harakana, bezit het rode vlees Akami, een beetje Toro, maar bezit ook het meest romige deel, de Chutoro. Harakana is wellicht het mooiste deel van de tonijn en bied variatie. Deze diversiteit van kleuren, smaken en texturen biedt chefkoks oneindige culinaire mogelijkheden.Harakana is het kostbaarste stuk uit de buikzijde.
Product information
EAN Code: | 150154_KG_KG |
---|---|
Brand: | Jan van As |
Product code: | 150154_KG_KG |
TECHNIEK | AQUACULTURE |
Seizoen

Alternatives
Eigenlijk is er geen goed alternatief voor bluefin, behalve de vanaf het eitje gekweekte bluefin. Deze is helaas zeer slecht verkrijgbaar. Een beter alternatief zijn eventueel de bevroren delen van de bluefin. |
Origin
Herkomst | Middellandse Zee. |
---|---|
Vangstgebied | FAO 37.1.1. |
Fishing technique
Om deze tonijn te vangen maakt men gebruik van de tuna trap of de lucratievere methode de purse seine (zegenvisserij). De gevangen tonijn wordt vervolgens in bassins losgelaten en gemest met makreel, sardine of haring. |
Gastronomy
De Harakana van de bluefin tonijn bezit verschillende smaaksensaties. Akami is mager vlees, Toro is vlees met een hoog vetgehalte. De Chutoro heeft het beste van beide. Deze vis is bij uitstek geschikt voor rauwe consumptie. |
Availability
Bluefin is het hele jaar verkrijgbaar. Rond juni, juli is de tonijn minder van kwaliteit, dit heeft te maken met de voortplantingscyclus. |
Allergens
Allergen description
tonijn en producten op basis van tonijn | M |
---|
Nutrients
Waarvan verzadigd vet | 0.12 |
---|---|
Vet totaal | 0.82 |
Koolhydraten totaal | 0.06 |
Zout | 0.31 |
Waarvan suikers | 0.00 |
Energie kcal | 110.00 |
Energie kJ | 467.00 |
Eiwit totaal | 25.58 |
Certification
Nee |
Tip
Als je de buikzijde verdeeld in stukken, let dan goed op. Bezit de Toro filet een groene vlek, dan is de gal beschadigd geweest. Dit heeft ernstige invloed op houdbaarheid en smaak. |