Periwinkle medium 1kg

Periwinkle medium 1kg

Een slakachtige die zeer bekend is in onze lage landen is de alikruik. Dit is tevens de kleinste slakachtige die geschikt is voor consumptie.
Sustainable fish icon

Product Description

Een slakachtige die zeer bekend is in onze lage landen is de alikruik. Dit is tevens de kleinste slakachtige die geschikt is voor consumptie. Alikruiken komen voor op meerdere plaatsen in de wereld. Grotere exemplaren zijn te vinden in Ierland en Schotland, maar ook aan de oostkust van Amerika. Alikruiken worden ook wel kreukels of krukel genoemd, je kan deze aantreffen tussen de hoog en laagwaterlijn, alwaar deze zich hecht op schorren en steenglooiingen. De alikruik bezit een donkerbruin gekleurde schelp die een lengte van 2 cm kan bereiken. Het slakje kan zich geheel terug trekken in de schelp en deze afsluiten met een soort deksel, dat is tevens zijn voet. Alikruiken tref je in Nederland het meest aan in de wateren van de Oosterschelde. Kenmerkend is dat dit schelpdier vooral goed gedijd in brakwater. Wilde vangsten zijn arbeidsintensief vandaar dat men de alikruik tevens kweekt.

Product information

EAN Code: 400140_STUK
Brand: Jan van As
Product code: 400140_STUK
TECHNIEK MARINE_FISHERY

Seizoen

PWE001

Alternatives

Kan je de alikruik niet bemachtigen verkies dan haar grote broer de wulk.

Origin

Herkomst Ierse Zee
Vangstgebied FAO 27

Fishing technique

De alikruik wordt nog steeds op veel plaatsen met de hand geraapt en dat is monnikenwerk. Tegenwoordig wordt de alikruik ook op commerciƫle basis gekweekt.

Gastronomy

Grote liefhebbers van de alikruik zijn te vinden in Belgiƫ en Frankrijk, vandaar dat de export van alikruiken naar onze Bourgondische zuiderburen groot is. Alikruiken zijn smakelijke slakjes die goed betaalbaar zijn. Het nadeel is dat de alikruik relatief weinig vlees bevat en je veel moeite moet doen voor een maaltijd. De alikruik is uitermate geschikt voor een fruit de mer.

Availability

Het seizoen waarin de alikruik zich voortplant is hoofdzakelijk in de maand maart tot en met juni. De beste tijd om de alikruik te consumeren is van juli tot en met februari.

Allergens

Allergen description

Weekdieren en producten op basis van weekdieren M
Schaal- en schelpdieren M

Nutrients

Vet totaal 0.30
Koolhydraten totaal 4.00
Zout 0.05
Waarvan suikers 0.00
Energie kcal 60.00
Waarvan verzadigd vet 0.00
Energie kJ 252.00
Eiwit totaal 10.00

Tip

Verse alikruik heeft een frisse zeelucht.