Go to Top

Opdracht Europese finale Bocuse d’Or eindelijk bekend

Op 15 oktober stappen chef Marco van der Wijngaard (restaurant ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht) en commis Yentl van Gilst (restaurant de Burgemeester* in Linschoten) in de culinaire boksring tijdens de Europese finale van Bocuse d’Or in Tallinn (Estland) (15 en 16 oktober). Na twee keer uitstel vanwege de Coronacrisis lijkt het nu dan toch echt door te gaan. Vorige week heeft het organiserende comité de tweede en daarmee laatste opdracht bekendgemaakt: meerval. De opdracht over kwartel was in mei al bekendgemaakt.

Meerval
Het team stond al een tijdje te popelen om de tweede opdracht te krijgen. Over de opdracht met de meerval zegt Marco: “Heel gaaf! Ik heb nog nooit met meerval gewerkt. Leuke uitdaging met deze stoere vis, qua smaak gelukkig tamelijk neutraal en niet zo gronderig wat soms met andere zoetwatervissen het geval is. Het afgelopen weekend hebben we een eerste mooie test gemaakt. Het wordt echt een mooi gerecht als het ons lukt om het zo te maken zoals we hebben bedacht.”

Het team moet 14 borden bereiden als warm of koud gerecht, waarvoor drie meervallen gebruikt mogen worden. Op het bord moet de vis begeleid worden door louter plantaardige producten (eieren en melkproducten zijn toegestaan). Ook hier zijn producten uitgesloten: kaviaar en truffel, maar ook vlees, andere vissoorten en smaakgevende olie. Alles wat het team op het bord serveert, moet eetbaar zijn. In tegenstelling tot de opdracht op schaal: daar mogen decoratieve niet-eetbare items worden gebruikt.