Go to Top

De Skrei weer in het seizoen

Skrei n het seizoen

Het is weer tijd voor Skrei! Ook wel de winterkabeljauw of zwerver genoemd.
Skrei is afkomstig van het woord Skreid, dit betekend in het Noors zwerver. Drie maanden per jaar is de Skei in het seizoen, daarna vervolgt zijn trek weer. Maar voorlopig is de Skrei nog verkrijgbaar, en dus top in het seizoen!

Seizoen

Half januari is het seizoen van de Noorse Skrei kabeljauw van start gegaan. Het seizoen begint bij de eerste volle maan van het nieuw jaar en loopt eind maart of begin april af.

Geschiedenis | De legende uit de Lofoten

De winterkabeljauw, een legende uit het Hoge Noorden De archipel van de Lofoten ligt al een lint van eilanden uitgestrooid over de Noordelijke IJszee en strekt zich uit tot voorbij de poolcirkel ten noorden van Noorwegen. Daar overtreft de werkelijkheid de legende: de visgronden zijn er niet alleen ijskoud en kristalzuiver, maar er passeren ook krachtige en gevaarlijke stromen. In dit ruwe zeelandschap waar ijskoude winden sinds eeuwen vrij spel hebben, berusten de toekomst en de economie van de afstammelingen van de Vikings op de schatten van de vis die ze er onder extreme omstandigheden vangen

Een legendarische visvangst De vangst van de ‘zwerver’ gaat terug tot de 10e eeuw na Christus, wanneer de Noorse Vikings, die bij de eersten waren die handel dreven in kabeljauw, de waarde ervan erkenden. In het begin van de jaren 1100 kwam de uitzonderlijke waarde van de Skrei ter ore van Koning Øystein I Magnusson die zonder aarzelen een belasting uitvaardigde waarbij elke visser hem vijf van deze kostbare vissen moest afstaan. Men zegt dat er in 1896 meer dan 32000 vissers op de Skrei visten en dat men de “havens letterlijk kon oversteken zonder de voeten nat te maken”, gewoon door van de ene boot naar de andere te stappen. Tegenwoordig behoort de seizoensgebonden vangst van de Skrei nog altijd tot de belangrijkste visvangsten ter wereld.

viskalender kabeljauw skrei

Oleg en de Skrei

Het seizoen van de Skrei begint meestal halverwege januari en duurt traditioneel tot Pasen. Maar dit jaar begint het seizoen later dan anders.

Traditie

De Skrei… een zich elk jaar herhalend wonder Sinds mensenheugenis, op dezelfde plaats en tijdens dezelfde periode, voltrekt zich een natuurlijk wonder ter hoogte van de Noorse kusten. De Skrei legt grote afstanden af tot aan het gebied van de Lofoten, alleen daar, om zich voort te planten. Op geen enkele andere plaats ter wereld vindt deze gebeurtenis plaats, en er is geen ander punt op de wereldkaart waar de mens deze merkwaardige witte vis in zijn netten kan vangen. De traditie wil dat de kinderen elk jaar de aankomst van de Skrei in de door de natuurlijke inhammen beschutte vissersdorpjes aankondigen. Vanaf dat moment, na lange dagen en nachten wachten, haasten alle boten zich van de plaats waar ze voor anker lagen in de haven naar de open zee om deze “wonderlijke” vis te vangen alvorens hij de Noordelijke IJszee bereikt.
De wonderbaarlijke visvangst van de Skrei kan beginnen…

De Skrei, een vis van uitzonderlijke kwaliteit De verfijndheid van zijn merkwaardig witte en verfijnde vlees maakt van de Skrei een uitzonderlijke vis die zich tot tal van culinaire bereidingen leent, zowel eenvoudige met een beetje boter en een gewone saus, als in gecompliceerdere gerechten. Overigens worden ook de lever, de eieren en de tong als een delicatesse beschouwd. Om die redenen viel de Skrei in 1997 dan ook de eer te beurt om uitgeroepen te worden tot “Officiële vis” van de befaamde internationale gastronomische wedstrijd, de “Bocuse d’Or”.

Culinair

De Skrei smaakt geweldig. Kenmerkend is het visvlees van de Skrei, deze is spierwit van kleur en de filet is lekker stevig maar toch verfijnd van smaak.

Bestellen

Wil je meer informatie over de Skrei of direct bestellen? Geef je bestelling door via 020-5829990 of stuur een email naar vishandel@janvanas.nl

Artikelcodes

Skrei zonder kop: 120007 | Skreifilet met vel: 120047 |Skrei rugfilet met vel: 120048