Go to Top

King Crab, is ingrediënt van het jaar bij Taiko.

King Crab, de koning onder de krabben,  is mateloos populair. Maar wat weten we eigenlijk over het ‘rode goud’?
Geïnspireerd door de Chinese kalender viert Taiko jaarlijks haar verjaardag. Na prachtige glansrollen voor Wagyu en wasabi heeft chef Schilo van Coervorden nu King Crab gekozen als ‘Taiko Ingredient of the Year‘.

Vangstgebied

De Red King Crab is 100% duurzaam en komt uit de wateren rondom Hammerfest, Noorwegen.
Van nature leeft de King Crab in de wateren van Alaska, maar de Russen hebben het meegenomen naar Moermansk. Vanaf daar is annexatie van de Noorse wateren begonnen.
De Red King Crab kan een spanwijdte van 1.80 m behalen met een gewicht van 10 kg en kan max 20 jaar oud worden.
Red King Crab heeft 6 poten en 2 geschaarde voorpoten die ook wel de klauwen worden genoemd. Opmerkelijk is dat als de krab een klauw verliest, deze weer opnieuw aangroeit. Deze krab plant zich heel snel voort en eet onderweg alles dat tussen de 0 en 15 centimeter groot is. Ze komen steeds dichter bij De Lofoten, het Noorse vissersparadijs. Daar leven de kabeljauw en heilbot, dé specialiteiten van het land.

Vangsttechniek en transport

De techniek die de Noren hanteren is sterk gelijkend op de methode uit Alaska. De King Crab wordt bevist doormiddel het gebruik van pots. Noorse vissers onderscheid zich wel ten opzichte van vissers uit Alaska of Rusland. Noorse vissers gaan de zee op met zeer kleine bootjes die max 100 Konings krabben vangen per dag. De gevangen King Crab wordt levend in tanks gehouden en naar de mesterij gebracht in Bugøynes.

Het land heeft dus een groot belang bij het vangen van de King Crab. Een quotum is er daarom niet. Er zijn echter te weinig vissers actief, met name omdat ze de apparatuur missen om het woeste water te bedwingen.
Daar komt nog bij dat het transport heel nauw luistert. De krab wordt snel minder lekker als die het water uitgaat en dode krabben tasten soortgenoten aan. Wat aangeeft dat de transportperiode maar maximaal tien uur mag duren.